سه شنبه, ۲۰ آذر , ۱۴۰۳ ساعت ×
پ
پ


گروه سلامت خبرگزاری فارس:‌ این روزها، روزهای عزیمت زائران بارگاه منور آقا اباعبدالله الحسین (ع) است.همان جماعت کثیری که به عشق عرض ارادت به این امام بزرگوار سختی و مشقت راه بسیار را به جان خریده و با پای پیاده رهسپار کربلا می‌شوند.

در این بین و به علت پیاده روی چند ده کیلومتری، آن هم در هوای گرم،مشکلات بدنی مختلفی همچون تاول زدن پا برای زائران به وجود می‌آید که باعث آزاردگی و اذیت آنها می‌شود. در این گزارش توصیه‌های کاربردی و کلیدی را برای مقابله و درمان این عارضه پوستی بیان می‌کنیم.

در ابتدای گزارش به شما آموزش می‌دهیم که برای حفاظت از پوست خود در گرمای سوزان مسیر پیاده روی چه مواردی را باید رعایت کنید.

۱- در طول مسیر پیاده‌روی حتماً سعی کنید از کلاه لبه‌دار استفاده کنید.

۲- در طول مسیر و به ویژه در روزهای آفتابی از عینک آفتابی استفاده شود.

۳- در طول مسیر پیاده‌روی اربعین از کرم ضدآفتاب استفاده کرده و هر دو ساعت یکبار آن را تکرار کنید. 

۴- سعی شود در طول مسیر پیاده‌روی به طور مرتب آب بنوشید تا آب بدن کم نشود؛ چراکه در صورت کم شدن آب شدن، پوست دچار عرق‌سوزی نیز می‌شود.

۵- پوشیدن لباس‌های نخی و گشاد و تعویض جوراب و لباس عرق کرده بسیار توصیه می‌شود.

۶- زائران سعی کنند کفش مناسب پیاده‌روی استفاده کنند. همچنین برای جذب رطوبت در داخل کفش خود پودر تالک بپاشید؛ ضمن اینکه باید از جوراب پنبه‌ای استفاده شود. روزانه یک جفت جورات تازه بپوشید.

۷- یک تکه نوار یا چسب را روی لبه داخلی کفش یا پوست خود در جایی که با کفش تماس دارد بچسبانید.

۸- روی مناطقی که پوست و کفش شما با هم برخورد دارند وازلین بمالید؛ چرا که این به پوست اجازه می‌دهد در حین حرکت بدون اصطکاک زیاد، روی لبه کفش سُر بخورد.

 

چرا پا تاول می‌زند؟

مهمترین علت تاول، اصطکاک و سایش نامناسب بین پوست پا و کفش یا هر چیزی است که با پا در تماس است. این تماس و سایش مکرر موجب می‌شود لایه رویی پوست از لایه زیرین جدا شود.

با جدا شدن این دو لایه از یکدیگر بین آنها مایع میان‌بافتی جمع شده و تاول به‌وجود می‌آید. برای پیشگیری از این عارضه، پیش از سفر می‌توان با انجام چند کار آسان تا حد ممکن از این مشکل جلوگیری کرد.

می‌توانید حنا را با کمی آب‌لیمو و نمک خمیر کنید و روی پایتان بگذارید. میزان نمک یک‌ پنجم حنا باشد و آب‌لیمو هم به‌ جای آب استفاده شود

 

به خاطر داشته باشید:

۱-کفش مناسب و راحت بپوشید. اگر کفش نو خریده‌اید؛ مدّتی قبل از سفر آن را بپوشید تا به آن عادت کنید.

۲-ترجیحاً از کفش‌های جاذب عرق استفاده کنید.

۳-از جوراب نخی و ترجیحاً جوراب‌های نرم و حوله‌ای استفاده کنید. حتی‌المقدور هر شب جوراب‌ها را عوض کنید یا بشویید.

۴-از یکی دو هفته قبل از سفر چند بار پای خود را ترجیحاً تا مچ حنا بگذارید. این کار را به‌ ویژه اگر پوست نازک و حسّاسی دارید حتماً انجام دهید.

حنا را با کمی گلاب و مورد مخلوط‌کنید

برای تأثیرگذاری بیشتر، حنا را با کمی گلاب و مورد مخلوط‌کنید. به‌ ویژه «مورد» به تقویت پوست و عضلات و تاندون‌ها کمک زیادی می‌کند. می‌توانید حنا را با کمی آب‌لیمو و نمک خمیر کنید و روی پایتان بگذارید. میزان نمک یک‌ پنجم حنا باشد و آب‌لیمو هم به‌ جای آب استفاده شود.

۵-قبل از هر بار پیاده‌روی، دور انگشتان پا را چسب ضدّحساسیت ببندید. دور محل‌هایی که ممکن است تاول بزند را باکمی پنبه بپوشانید.

۶-در زمان‌های استراحت، پای خود را با آب‌ خنک، خوب بشویید و بعد از خشک‌کردن کامل، آن را با یک روغن مناسب مثل روغن بنفشه یا پماد AD- چرب کنید.

۷-اگر پایتان دچار سوزش شده ولی هنوز تاول نزده، یک پارچه نخی را با آب سرد یا گلاب یا سرکه آغشته کرده چند بار روی پایتان بگذارید. 

اگر در راه پاهایتان تاول زد، تدابیر زیر را در نظر داشته باشید:

برای درمان تاول پای حاصل از پیاده‌روی در مدت‌های زیاد اقدامات زیر را انجام دهید:

۱- از ضدعفونی کننده بتادین برای ضدعفونی و تمیز کردن ضایعه ایجاد شده استفاده کنید.

۲- محل تاول‌ها را تمیز و خشک نگه دارید.

۳- بعد از چند روز تاول را با یک باند غیرچسبیده تمیز بپوشانید.

۴- از ترکاندن تاول‌ها خودداری کنید.

۵- برای پوشاندن تاول‌ها از چسب استفاده نکنید.

۶- لبه پوستی را که روی تاول را می‌پوشاند نچینید یا آن را نکشید.

۷- باند را به طور مرتب تعویض کنید.

۸- از پاک‌کننده‌های ملایم و بدون عطر برای شستن پاها استفاده کنید.

البته اکثر تاول‌ها پس از چند روز به خودی خود درمان می‌شوند. زمانی که پوست جدید رشد کرد، بدن نیز مایعات داخل تاول را دوباره جذب می‌کند. به همین دلیل پس از چند روز می‌بینیم که پوست روی تاول خشک شده و از بدن جدا می‌شود.

 برای تخلیه تاول حداکثر تا ۲۴ ساعت پس از ایجاد تاول به این کار اقدام کنید

 توجه داشته باشید که تاول‌های روی لب و اطراف دهان را هیچگاه دستکاری نکنید؛ زیرا نمی‌توان این ناحیه را پانسمان کرد و استریل نگاه داشت

 هیچگاه تاول را مانند یک جوش نترکانید. توصیه می‌کنیم که از کندن تاول خودداری کنید؛ زیرا این کار ترمیم پوست را دچار اختلال می‌کند و دوره درمان را طولانی‌تر می‌کند و حتی ممکن است شما را به عفونت مبتلا کند. پس بهتر است به جای دستکاری از آنها به خوبی مراقبت کنیم.

به کار بستن راهکارهای زیر می‌توانید بهبود این عارضه را تسریع کنید:

۱٫ فشار را از روی تاول‌ها بردارید. اگر پاهایتان تاول زده بهتر است برای مدتی کفش‌های خود را عوض کنید و از وارد آوردن فشار به تاول جلوگیری کنید.

۲٫ بهتر است از ساییده شدن پوست اطراف تاول با هرگونه سطحی جلوگیری کنید تا تاول‌ها نترکند. برای این کار می‌توانید روی تاول را با یک پانسمان شل بپوشانید؛ زیرا تاول برای خشک شدن به هوا احتیاج دارد. پانسمان‌های مخصوص تاول هم وجود دارند که مانع از ورود باکتری به بدن می‌شوند و درد ناشی از آن را نیز کاهش می‌دهند.

۳٫ بگذارید تاول‌ها خشک شوند. اگر تاول در محیطی تمیز و بدون هیچ پوششی قرارگیرند، سریع‌تر بهبود می‌یابد. پس بهتر است وقتی در خانه هستید پانسمان‌ها را باز کنید تا تاول‌ها نفس بکشند و سریع‌تر خشک شوند.

اندکی «مورد» همراه داشته باشد. در صورت زدن تاول مورد را با کمی گلاب یا آب خمیر کنید و قبل از خواب روی تاول پانسمان کنید

 

اما اگر از عفونت کردن آنها نگرانید می‌توانید یک لایه نازک پماد آنتی باکتریال تتراسایکلین روی آن بمالید تا به بهبود آن کمک کند.

 پوست روی تاول هم به‌ عنوان یک پانسمان طبیعی و سد محافظتی عمل کرده و نباید برداشته شود. اگر چیزی پوست روی تاول را پاره کرد، پوست را سرجایش برگردانید تا از زخم آن محافظت کند. محل تاول را خشک و تمیز نگه‌دارید.

اندکی «مورد» همراه داشته باشد. در صورت زدن تاول مورد را با کمی گلاب یا آب خمیر کنید و قبل از خواب روی تاول پانسمان کنید. البته صبر کنید تا ضماد شما کمی خشک شود و بعد آن را پانسمان کنید. تا صبح، التهاب و اندازه تاول کاهش زیادی خواهد داشت.

برای نتیجه‌گیری بهتر می‌توانید پانسمان را کوچک بگیرید تا در طول پیاده‌روی هم مزاحم راه رفتن شما نباشد. بهتر است هر ۱۲ ساعت یا حداقل هر شب پانسمان را تجدید کنید.

اگر تاول خیلی بزرگ است یا باعث درد و ناراحتی می‌شود، به این روش آن را تخلیه کنید:

 با بتادین یا الکل یا پارچه آغشته به آب جوش موضع را تمیز کنید.

 با استفاده از سوزن سرنگ یک سوراخ کوچک روی تاول ایجاد و مایع داخل آن را به‌آرامی تخلیه نمایید. اگر به سرنگ دسترسی ندارید یک سوزن معمولی را چند ثانیه روی آتش بگیرید تا استریل شود.

 بعد از تخلیه تاول، آن را با عسل پانسمان کنید.همچنین پمادهای آنتی‌بیوتیکی (مثل تتراسایکلین یا موپیروسین و لانولین) هم قابل‌استفاده‌اند.

محل تاول را عسل بمالید و پانسمان کنید.البته باید دقت شود که این پانسمان، محکم نباشد.

روش‌های سنتی برای درمان تاول‌ها

چای سبز 

چای سبز گیاهی است که دارای خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهاب است و باعث کاهش درد و ترمیم سریع‌تر زخم می‌شود. برای استفاده هم می‌توانید عصاره چای سبز را با روغن نارگیل یا بادام مخلوط کنید و روی تاول بمالید هم می‌توانید آن را دم کرده و بعد از سرد شدن روی تاول بمالید.  

روغن اکالیپتوس 

روغن اکالیپتوس نیز خاصیت ضدعفونی کننده و ضد میکروبی دارد که می‌تواند در بهبود سریع‌تر زخم‌ها موثر باشد. چند قطره روغن اکالیپتوس را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و روی تاول بمالید.

 

سرکه سیب:

سرکه سیب به دلیل اسیدی بودن خواص ضد باکتریایی دارد و برای بهبود زخم‌ها بسیار مفید است. ممکن است استفاده مستقیم سرکه روی محل تاول باعث سوزش شود؛ پس بهتر است پنبه‌ای را به سرکه آغشته کنید و در اطراف تاول بمالید.

از خمیردندان‌ می‌توان برای خشک کردن و بهبودی جوش‌ها و زخم‌های پوستی به ویژه تاول استفاده کرد

روغن نارگیل:

روغن نارگیل هم به خاطر دارا بودن نوعی اسید چرب علاوه بر آبرسانی به پوست، می‌تواند التهاب و درد ناشی از آن را نیز کاهش داده و در ترمیم زخم‌ها بسیار موثر است.

وازلین:

وازلین یک فرآورده سودمند که به دلیل وجود ترکیبات خاصی در آن، برای درمان زخم‌ها به ویژه تاول مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که تاول باز شد می‌توان با وازلین و گاز استریل روی آن را پوشاند تا زخم و آسیب سریع‌تر بهبود یابند.

خمیردندان

از خمیردندان‌ می‌توان برای خشک کردن و بهبودی جوش‌ها و زخم‌های پوستی به ویژه تاول استفاده کرد. کافی است مقداری خمیر دندان بدون اسانس را به آرامی روی ناحیه تاول زده بمالید و صبر کنید تا خشک شود.

چه زمانی برای درمان تاول پا به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر تاول شما این خصوصیات را دارد بهتر است از کادر درمانی حاضر در مسیر کمک بگیرد.

تاول‌هایی که در زیر بستر ناخن قرار دارند.‌

تاول‌ها بعد از یکی دو روز بهبود نمی‌یابند یا چرکی، قرمز، داغ یا دردناک می‌شوند.‌

تاول‌هایی با قطر بزرگ‌تر از پنج میلی‌متر.

اگر مایع درون تاول زرد یا سفید کدر بود.

محل تاول قرمز، ملتهب و داغ است.

درد شدیدتر و بیشتر می‌شود.

تاول‌ها مدام عود می‌کنند.

تاول‌ها به دلیل یک واکنش آلرژیک ایجاد شده‌اند.

در صورتی که رگه‌های قرمز رنگ بر روی تاول وجود داشته باشد.

همچنین دقت کنید یک دمپایی نرم و راحت در کوله خود داشته باشید تا در صورت بروز این مشکل و عدم امکان استفاده از کفش، از آن استفاده کنید.

انتهای پیام/

 




منبع

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.