میبینید؟ ثروت هنگفتی بود؛ اما چهچیز میتواند این لذت بزرگ را زایل کند؟ یک شریک، آن هم کسی که از او خوشت نمیآید. پروفسور شولتز، آلمانی متعصبی است که دوست ندارد این ارثیه به این راحتیها نصیب رقیب فرانسویاش شود. «او اعتقاد داشت که مبارزهای بین نژاد ژرمن و نژاد لاتین، سوای اینکه همیشه در خور ستایش است، در صورت اقدام درست، ممکن است به نفع نژاد ژرمن تمام شود. مهم این بود که مزه دهان دکتر سارازن را ببیند.».
ماجراهای این دو رقیب از همینجا آغاز میشود و گرههای داستانی این اثر ژول ورن را شکل میدهد. دکتر سارازن و پروفسور شولتز هر کدام شهری مطابق آرزوهای خود میسازند؛ در حالی که مرد فرانسوی پولش را برای ساختن شهری نمونه به نام فرانسویل خرج میکند، مرد آلمانی شهر فولاد را بنا مینهد. شهر فولاد خطرناک و مشکوک به نظر میرسد و مارسل تلاش میکند راز آن را بفهمد.
زبان کتاب ما را به یاد آثار دیگر ژول ورن میاندازد و میتوان تأثیر تاریخ زیستهی او را نیز در انتخاب چنین درونمایهای مشاهده کرد؛ زیرا ژول ورن در کتاب «پانصد میلیون ثروت بانو بیگم» با عنوان فرانسوی «Les Cinq cents millions de la Bégum» قصهای عجیب را روایت میکند که برخی میگویند در این اثر ظهور نازیها در اروپا را پیشبینی کرده است، چون این اثر را در زمان حمله پروس به فرانسه و تصرف بخشی از خاک این کشور نوشته است. نتیجهٔ این جنگ پیروزی قاطعانه پروس و برکناری و تبعید ناپلئون سوم بود. این جنگ همچنین به یکپارچگی آلمان و استقرار جمهوری سوم فرانسه انجامید.
«پانصد میلیون ثروت بانو بیگم» برای اولینبار در ایران با ترجمه فرزانه مهری از سوی نشر آفرینگان در ۲۳۹ صفحه و به بهای ۵۵ هزار تومان منتشر شده است.
ثبت دیدگاه