وی متولد اول مهرماه سال ۱۳۴۸ در شهر ایلام و از شاعران و نویسندگان فعال و پیشرو استان به شمار میرود و تاکنون آثار فراوانی در قالب داستان کوتاه، شعر، رمان، ادبیات پایداری و دفاع مقدس و آیینی منتشر کرده است. رمان «عزیز بومی» برگزیده کتاب سال دفاع مقدس و مجموعه شعر «برانگیخته با عشق» مقام نخست و جایزه بینالمللی عزت و افتخار حسینی را به دست آورده است. قاسمی هماکنون مدیر حوزه هنری استان ایلام است.
قهرمان(خاطرات سردار رشید شهید اسلام، شهید تقی رحیمیمقدم (به نقل از همسر، خانواده، یاران و همرزمانش) و صحیفهسلطانی (خاطرات حجتالاسلام والمسلمین شیخ عباس سلطانی به نقل از خانواده، بستگان، دوستان و یارانش) منتشر شده است.
مهمترین مساله در پرداختن به تاریخ شفاهی جنگ و ادبیات پایداری، علاوه بر معیارهایی همچون علاقه، پشتکار، عدم جانبداری، مطالعه، توان قلمی داشتن تخصص و اهلیت در کار است. نکته مهمی که گاه به فراموشی سپرده و موجب ضعف محتوایی و کیفی در آثار میشود.
قاسمی، بهعنوان نویسندهای پیشکسوت در حوزه ادبیات دفاع مقدس و پایداری، کتابها و آثار فراوانی در قالبهای مجموعه شعر، رمان، مجموعه داستان کوتاه، تاریخ ادبیات شفاهی جنگ، بازنویسی داستان زندگی شهدا و… منتشر کرده و در این اثر با بهرهگیری از تخصص و قابلیتهای ذاتی و دانش تجربیاش توانسته در این مسیر، جریانهایی مناسب ایجاد کند. تجربه سالها نوشتن و سرودن و مطالعات شخصی و نیز شناخت و آگاهی او از جنگ و زیر مجموعههای آن، لمس جنگ و درگیر بودن با آن؛ موجب شده تا آثارش همواره جزو آثار پرتیراژ و پرمخاطب قرار گیرد و جوایز کتاب سال دفاع مقدس را به خود اختصاص دهد.
یکی از آسیبهای جدی در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس و ادبیات پایداری و بهرهگیری از اظهارنظرهای شخصی و جادادن تخیل نابجا در پرداخت محتوایی و متن، اسطورهسازیهای کاذب، سفارشینویسی و خاطرهسازی و جابهجایی مکانی و زمانی در بیان آثار است که ضربههای جدی به ساحت این گونه آثار میزند. این آسیبها موجب دوری مخاطب از متن میشود و این حوادث، تاریخ ادبیات معاصر در ژانر دفاع مقدس و پایداری را دچار تحریف میکند.
بازنویسی خاطرات از زبان افراد، کاری شایسته ارزشمند و لازم است که در آن گنجینهها و میراثهای معنوی جنگ و دفاع مقدس در ذهن مخاطبان و جوامع هدف عنوان میراث معنوی به نسلهای آینده منتقل شود.
جنگ ایران و عراق یکی از طولانیترین جنگهای معاصر بود که کشور عزیزمان در ۸ سال دفاع مقدس در مقابل کشور متجاوز همسایه جانانه مقاومت کرد و متحمل هزینههای بسیاری شد، اما گنجینهای به نام فرهنگ و ادبیات و هنر جنگ برجا گذاشت تا برای نسلهای آینده به یادگار بماند و نشان دهد که تمام ایرانیان، عاشق سرزمینند و هرگز در طول تاریخ متجاوز و شروعکننده جنگ نبوده، بلکه
هماوره مدافع وطن و آب و خاک اجدادیشان بوده و تا اهدای جان از سرزمین و وطن دفاع کردهاند.
در این میان، حوادث و جریانهای سیاسی، اجتماعی فراوانی با جنگ همراه شد که موجب تنوع محتوایی و جذابیت آن شد، از دل این حادثه اجتماعی، صدها رمان، مجموعه خاطرات و داستانهای کوتاه و زندگینامه و توسط نویسندگان و شاعران و پژوهشگران و محققان منتشر شد و حوزههای دیگر همچون: هنر(در قالبهای مختلف) موسیقی، سینما و سریال؛ تئاتر، رسانههای نرمافزاری و نیز آثار فراوانی تولید و به جامعه ارائه شده و همچنان فرصت و پتانسیلهای جدی برای آفرینش و بازتولید این آثار وجود دارد.
خوشبختانه با توجه به ظرفیتهای این استان در دو حوزه ادبیات آیینی و دفاع مقدس؛ نویسندگان و شاعران و پژوهشگران جوانی بهصورت فردی و گاه گروهی و با حمایتهایی از ادارات و نهادهای مربوط و مرتبط، به تولید محتوا و انتشار آن در قالب کتاب و سایر فرمتهای دیگر (پادکست، کتابهای صوتی و…) پرداخته و آثاری فراوانی در این راستا منتشر کردهاند.
خوشبختانه محمدعلی قاسمی، نویسنده و شاعر ایلامی در اغلب کتابهایش در ادبیات دفاع مقدس نشان داده که نویسندهای متعهد، آگاه، جریانساز و مسلط بر محتوا و معنا و تکنیک است و آثارش گویای توان دانش و تخصص و تجربه اوست.
هفته دفاع مقدس بهانه ارجمندی است برای آشنایی مخاطبان و دوستداران تاریخ و ادبیات و هنر در حوزه دفاع مقدس و پایداری که محمدعلی قاسمی در استان ایلام همچنان پرتلاش و از سر تعهد و دلسوزی نسبت به مردم این سرزمین خصوصاً زادگاهش که ماهها قبل از اعلام و هجوم رسمی رژیم بعث عراق به مرزهای این استان درگیر با دشمن شده بود و سالها آوارگی مردم در میان جنگلهای بلوط و کوهستانهای اطراف شهر بیهراس و عقبنشینی در زیستی تعاملی در میان طبیعت به مقابله با دشمنان پرداختند و این عمل بهعنوان پدافند غیرعامل که مردم این استان در دفاع از سرزمین از آن بهره بردند و از آب و خاک اجدادی ایران دفاع کردند و هزاران شهید و جانباز و ایثارگر دادند تا دشمن نتواند حتی یک وجب از خاک پاک این مرز پُرگهر دست یابد.
بیشک تلاشهای محمدعلی قاسمی و سایر نویسندگان و شاعران جوان و پیشکسوت ایلامی، در تولید محتوا از گنجینه فرهنگ و ادب و هنر پایداری و دفاع مقدس استان ایلام، برای آیندگان بهعنوان راهگشایانی امین به جوامع هدف جاودانه خواهد ماند.»
ثبت دیدگاه