در این نشست علاوه بر مدیران مرکز یاد شده، جمعی از چهرههای پیشکسوت دوران دفاع مقدس، ایثارگران، رزمندگان آن دوران و تعدادی از اعضای خانوادههای شهدای و ایثارگر جهاد سازندگی حضور داشتند. همچنین تعدادی از مدیران بلند پایه وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم شرکت کردند.
اهمیت دوران دفاع مقدس رو به افزایش
در بخش ابتدایی این برنامه سردار علی محمد نائینی، رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ضمن تشکر از حضور سرداران مهندسی جنگ در این نشست و گرامیداشت یاد همه شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به ویژه شهدای جهاد سازندگی و سرداران این نهاد گفت: هرچه از دوران دفاع مقدس فاصله میگیریم اهمیت و ابعاد و زوایای بیشتری از آن آشکار میشود. در متن جنگ اهمیت خیلی از حوادث روشن نبود.
وی افزود: ملتی که تازه انقلاب کرد و هم زمان با نظام سازی با توطئه داخلی و خارجی مواجه شد. در حالی که هنوز پایههای قدرت نظام جدید شکل نگرفته بود؛ در ابعاد گوناگون دفاع مقدس تبدیل به ابزار قدرت شد. این موضوع با تکیه بر تواناییهای داخلی و زمینه بیرونی فراهم شد.
سردار نائینی درباره کتاب «خاکریزهای خط مقدم» نیز گفت: جا دارد این نوع آثار مبنایی و پایهای که در مرکز اسناد تولید میشوند با زبانهای مختلف و به شکل گونههای مختلف هنری همچون آثار سینمایی نیز منتقل شوند.
تولید ۱۷ نوع اثر در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ضمن اشاره به اینکه کارنامههای پژوهشی یک دسته از آثار مرکز هستند و توضیحاتی درباره ۱۷ نوع آثار تولیدی در این مرکز گفت: این انواع آثار در نقشه جامع مرکز قرار دارند. در این نقشه تولید حدود ۳ هزار اثر تعریف شده که تاکنون ۴۰۰ عنوانش چاپ شده و در سال جاری نیز ۸۵۰ پروژه فعال تعریف شده در حال انجام است.
وی جهاد سازندگی را یکی از نهادهای اولیه برآمده در انقلاب اسلامی دانست و گفت: جهاد سازندگی توانست با ابتکار و فناوری علمی بستر پیروزی در دفاع مقدس را فراهم کند. این نهاد در جنگ در حوزههای خدمات بهداشتی، تعمیز تجهیزات، پل سازی، جاده سازی و… فعالیت کرد و اینها بخشی از کارنامه جهاد سازندگی است. [شرح تفصیلی فعالیتهای جهاد سازندگی در کتاب آمده است.]
۵ سال زمان صرف تولید کتاب شد
سردار نائینی تاکید کرد: مرکز تلاش کرده در همه ابعاد دفاع مقدس و همه جنبههای –فعالیت- جهاد سازندگی ورود کند و این پژوهش [کتاب خاکریزهای خط مقدم] ۵ سال به طول کشید؛ من از زمانی که وارد مرکز شدم دغدغه کار برای جهاد را داشتم.
در بخش دیگری سردار نائینی ضمن تعریف خاطرهای از آماده سازی کتاب با همکاری مرحوم مهدی ورشابی، از چهرههای پیشکسوت جهاد سازندگی و ناظر تولید کتاب در زمان حیاتش و یاد کردن خدمات او، از نصرت الله محمود زاده نویسنده اثر نیز تشکر کرد.
وی افزود: در این کتاب مراجعه بسیاری به اسناد شده و منابع اسنادی مرکز و منابع اسنادی وزارت جهاد کشاورزی مورد استفاده قرار گرفتهاند؛ در این کتاب ۲۷ عملیاتی که جهاد سازندگی در آن نقش –جدی- داشته نیز یاد شدهاند. همچنین مصاحبههای عمیقی برای این کتاب انجام شده و مطالعه ساختارهای جهاد سازندگی تدقیق شده و یک روایت معتبر به دست آمده. برای این مصاحبهها نیز یک سال راستی آزمایی روایتها انجام شده است.
زبان کتاب حادثهای و حماسی
سردار نائینی سپس گفت: تلاش شده در این کتاب روایت هم زمان حادثه و جلوههای حماسی به صورت توامان بیان شوند. محتوای کتاب هم متمرکز بر فعالیتهای جهاد سازندگی است و نقش سپاه و ارتش مستقل هستند.
در صحبتهای پایانی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تاکید کرد که این کتاب ممکن است نیاز به اصلاحاتی داشته باشد و ضمن دعوت از صاحبنظران برای طرح موضوعات انتقادیشان به کتاب به بیان این موضوع پرداخت که نکات اصلاحی در تجدید چاپ مدنظر قرار خواهد گرفت.
کتاب هنوز کامل نشده است
نصرت الله محمود زاده، نویسنده کتاب نیز که دارای آثار متعددی در حوزه ادبیات پایداری است در بخش دیگری از مراسم به روی صحنه حاضر شد و برای حاضران سخنرانی کرد. وی ضمن تشکر از همراهانی که تا اینجای کتاب به او کمک کردند به طرح این موضوع پرداخت که کتاب هنوز کامل نشده است.
در ادامه وی ضمن ابراز خوشحالی از اینکه کتابی با محوریت سپاه و جهاد سازندگی به صورت مشترک کار شده و با تاکید بر اینکه شهدا مولفه قدرت در جمهوری اسلامی هستند، افزود: برای این کتاب ۵ سال تلاش در مناطق مختلف جنگی شده است، همچنین ۱۴۰۰ ارجاع به اسناد انجام شده و مصاحبههایی از جنس معناگرایی- چرایی برای کتاب کار شده که مصاحبههای با اهمیتی هستند.
چرا برای کتاب مصاحبه انجام شد؟
وی دلیل این مصاحبهها را پر شدن گسست تحقیق و تدوین کتاب عنوان کرد و ضمن توضیحاتی درباره تعداد شش قرارگاه و ۵۰ گردان مهندسی جنگ گفت: در این کتاب با طیف متعددی از بسیج سازی مواجه هستیم. از بسیج سازی روستایی تا نخبگان برای ساخت موشک؛ تلاش کردیم کتاب به سبک سیاق نظامی نباشد و یک سیر مهندسی محور اما تسلیم نظامی باشد.
محمود زاده مخاطبان کتاب را دانش پژوهان وزارتخانههای با هدف توسعه اقتصادی، دانشگاههای صنعتی- مدیریتی با تفکر جهادی و بومی عمل کردن دانست و ضمن توضیحاتی مبنی بر اینکه فضای امروز صنعت کشور خسته است، گفت: دست دیگر مخاطبان کتاب پژوهشگران نظامی و حتی افرادی هستند که هنوز به دنیا نیامدهاند، [این کتاب موجب میشود] تا چرخ را دوباره نسازند.
نویسنده «خاکریزهای خط مقدم» سپس گفت: دلیل انتخاب نام کتاب فرمان جهاد سازندگی در خط مقدم هستند که عمدتا محل شهادتشان در آنجا بود. موضوعی که مهندس ورشابی به آن تایید داشت و امام (ره) به خوبی لقب سنگرسازان بی سنگر را به آنها داد.
تقدیر سردار رحیم صفوی از نویسنده اثر
سردار یحیی رحیم صفوی، از چهرههای پیشکسوت در سپاه پاسداران هم که در این نشست حاضر شد در ادامه ضمن تقدیر تشکر از سردار نائینی که این کتاب را آماده کرده، گفت: این کتاب قطعاتی از کار سنگرسازان بی سنگر را آماده کرده است.
وی قلم محمود زاده را روان و صادق توصیف کرد و ضمن تشکر از او یادی از فرماندهان جهاد سازندگی کرد که شهید شدند و گفت: کتاب جامع، منصف و صادق است.
سردار رحیم صفوی تاکید کرد: این کتاب ابعاد مهندسی و رزم را گفته است و ۲۷ عملیات را شرح داده، همچنین صحبتهای شهیدان را نیز آورده است؛ بدون جهاد سازندگی پیروزی حاصل نمیشد.
جهادگران سازندگی پیشتاز در خط مقدم
در بخش دیگری سردار رحیم صفوی خاطراتی از دوران جنگ و نقش مهندسی رزم تعریف کرد و از انحلال جهاد سازندگی و ادغام آن با وزارت کشاورزی ابراز تاسف کرد. در پایان هم ضمن ارائه آمارهایی از کتاب مبنی بر ۳۱۰۰ شهید مهندسی رزم، ۲۱ هزار جانباز و ۱۱۰۰ آزاده این حوزه، فعالیت جهادگران سازندگی را با اهمیت برشمرد و آنها را پیشتاز در خط مقدمها توصیف کرد و دلیل اینکه بالغ بر ۱۰۰۰ نفر آزاده در این حوزه وجود دارد را هم ناشی از پیشتازیشان دانست.
وی خطاب به محمود زاده گفت: اگر من بودم نام کتاب را «سنگر سازان بی سنگر» میگذاشتم.
غلامرضا فروزش، وزیر اسبق کشاورزی نیز در این مراسم حضور داشت و به بیان خاطراتی از دوران جنگ و همکاریاش با بنی صدر پرداخت و درباره اختلافاتش توضیحاتی داد. در ادامه هم ادای احترامی به نویسندگان و تولید کنندگان کتابهای مشابه کرد.
در پایان برگزار کنندگان این مراسم ضمن تقدیر از خانواده شهدای جهاد سازندگی، کتاب دو جلدی «خاکریزهای خط مقدم» رونمایی شد.
ثبت دیدگاه