پنجشنبه, ۴ اردیبهشت , ۱۴۰۴ ساعت ×
پ
پ

شهریار نیوز:

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در شرایطی که بازارهای ارز و طلا تحت تأثیر مذاکرات و بهبود مناسبات بین‌المللی روند کاهشی در پیش گرفتند، تالار شیشه‌ای در ۱۲ روز کاری اخیر تنها دو روز منفی را سپری کرده و روزهای دیگر سبزپوش بوده است.

در هفته نخست اردیبهشت نیز بورس رشد اندکی داشت؛ به طوری که شاخص کل با افزایش ۴۱۰۲ واحد به رقم سه میلیون و ۱۳۶ هزار واحد رسید. فضای معاملات در این مثبت بود و نشانه‌هایی از اقبال گسترده سرمایه‌گذاران به چشم می‌خورد. برآوردها نشان می‌دهد این هفته حدود ۹ هزار میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار سهام شده که بالاترین میزان ورود نقدینگی در ماه‌های اخیر به شمار می‌آید.

این روند منجر به سبزپوشی شاخص‌های اصلی بورس شد؛ به طوری که شاخص کل و هم‌وزن رشد قابل توجهی را ثبت کردند. برخی نمادها در دو روز پایانی با فشار عرضه همراه بودند، اما در مجموع بازار در مسیر رشد حرکت کرد و جریان نقدینگی به وضوح در بیشتر گروه‌ها دیده شد. کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که اگر فضای مذاکرات در روزهای آینده با خبر مثبتی همراه شود، می‌توان انتظار داشت که روند صعودی بورس تقویت شده و سطوح بالاتری در شاخص‌ها به ثبت برسد.

رشد ۱۰۴ درصدی حجم معاملات خرد

بازدهی بورس در هفته اول اردیبهشت مثبت بود. در این هفته نماگر اصلی بازار سهام از تراز دو میلیون و ۹۶۶ هزار واحد در پایان هفته گذشته، با رشد ۵.۷۲ درصدی به سه میلیون و ۱۳۶ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید، این روند در سهم‌های کوچک نیز طی شد و شاخص هم‌وزن در این هفته با افزایش ۵.۷۲ درصدی به تراز ۸۹۸ هزار واحدی رسید.

حجم معاملات خرد در این هفته افزایش حدود ۱۰۴ درصدی داشت؛ تا جایی که در مدت پنج روز معاملاتی هفته اول اردیبهشت، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی به ۵۷ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش یافته است؛ به طوری که میانگین هفتگی این شاخص ۱۶ هزار و ۸۲۲ میلیارد تومان شد.

برآیند تراز ورود و خروج پول حقیقی در هفته اول اردیبهشت، ورود هشت هزار و ۹۸۶ میلیارد تومانی پول حقیقی به بازار سهام بود که بخش بزرگی از این مبلغ، در روز یکشنبه پس از مذاکره روز شنبه میان ایران و آمریکا، وارد بورس شد.

فشار متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی و نبود اعتماد

بازدهی بورس در هفته‌های اخیر حکایت از آن دارد که متغیرهای سیاسی اثر مثبتی بر بازار سهام و رشد شاخص کل داشته است زیرا در شرایط کنونی دو عامل کلیدی در شکل‌گیری فضای مثبت بازار نقش دارد؛ به واقع انتشار اخبار مثبت از روند مذاکرات سیاسی و کاهش محسوس ریسک‌های سیستماتیک، موجب کاهش انتظارات تورمی و افزایش امیدواری نسبت به ثبات در متغیرهای کلان اقتصادی شده است.

بر این اساس تحلیلگران معتقدند بازار سرمایه از نظر بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، عدم اعتماد سهامداران و فعالیت نوسان‌گیری تاکنون باعث شده تا بازار نتواند آن‌طور که باید و شاید رشد کند. با این حال بورس تا قبل از ریزش‌های اخیر رکوردشکنی کرده و برای اولین بار وارد کانال ۲.۹ میلیون واحد شده است و در صورت حفظ شرایط کنونی سیاسی، انتظار می‌رود در تا پایان اردیبهشت نیز این روند ادامه یابد به دلیل اینکه انتظار می‌رود افزایش احتمال کاهش نرخ بهره خود منجر به بهبود نسبت‌های قیمتی (P/E) بازار شود.

چالش فروش سهام در فروردین

مهدی ساسانی؛ کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با ایمنا اظهار کرد: بازار سرمایه در هفته گذشته و در مقایسه با هفته‌های قبلی در ابتدای سال با چالش‌های بیشتری روبه‌رو بود زیرا پس از یک رشد نسبی که بعد از شانزدهم فروردین آغاز کرده بود برخی از سهم‌ها به محدوده‌هایی رسیده بودند که باید برای برخی از فروشنده‌ها فروش آنها جذابیت ایجاد می‌کرد.

وی با اشاره به ادامه مذاکرات سیاسی بین ایران و آمریکا گفت: در زمانی که این مذاکرات به شکل مناسبی در حال پیشروی است و انتظار می‌رود که در آینده ایران بتواند به توافقاتی با آمریکا دست پیدا کند و بخشی از تحریم‌ها برداشته شود در کنار آن شاهد کاهش ارزش دلار همچنین تقویت ارزش ریال هستیم و این چشم‌انداز به وجود می‌آید که در این مواقع بازار سرمایه می‌تواند چشم‌انداز مناسبی را برای سرمایه‌گذاران داشته باشد.

این کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: استارت این اتفاق که از فروردین زده شده و تاکنون ادامه داشته باعث شده که سرمایه‌گذاران چشم‌انداز رفع تحریم‌ها، افزایش صادرات و فروش شرکت‌ها در صورت برطرف شدن موانع صادرات بدانند در نتیجه این انتظار ایجاد شده که چشم‌انداز بازار سرمایه مثبت باشد.

وی این شرایط را زمینه‌ساز خرید و سرمایه‌گذاری در نمادهای مورد نظر سرمایه‌گذاران دانست و ادامه داد: در هفته اول اردیبهشت این موضوع تا حدودی با چالش بیشتری همراه بود زیرا از یک سو با سرمایه‌گذارانی روبه‌رو بودیم که اقدام به خرید سهام‌های مدنظر خود می‌کردند و طرف مقابل سهامداران کوتاه مدتی وجود داشتند که در این مدت کوتاه سود اندکی به دست آورده بودند و به آن راضی بودند بنابراین نگرانی از دست دادن این سود باعث می‌شد که اقدام به فروش برخی از سهام‌های خود کنند.

رکوردشکنی در شاخص‌ها با چشم‌انداز مثبت

ساسانی با اشاره به عملکرد بورس در هفته نخست اردیبهشت گفت: در این هفته پرچالش باز توانست چند رکورد بسیار خوب را برای بازار سرمایه به ثبت برساند اگر چه رشد شاخص کل در این هفته عدد زیادی نبود اما شاهد افزایش چشمگیر ارزش معاملات بودیم به طوری که معاملات خرد روز چهارشنبه بازار ۲۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد، معاملات روز گذشته ۲۳ و معاملات روز قبل بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان بود و این عددی است که ماه‌ها دیده نشده بود.

وی افزود: در اوایل فروردین ارزش معاملات به سختی به محدوده هشت هزار میلیارد تومان می‌رسید در حالی که به شرط آنکه مذاکرات روز شنبه بتواند باز هم خبرهای مثبتی را در پی داشته باشد، پیش‌بینی می‌شود در هفته آینده بار دیگر شاهد گسیل سرمایه‌ها به سمت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه باشیم و از این رو همچنان بسیاری از کارشناسان چشم‌انداز میان مدت بازار سرمایه و افق سرمایه‌گذاری در آن را مثبت ارزیابی می‌کنند.

این کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه درباره ورود سرمایه به بازار اظهار کرد: بررسی نوع معاملات روی تابلو نشان می‌دهد که نوع خریدهایی که اتفاق می‌افتد پول اهالی بازار سرمایه نیست زیرا این سرمایه خاطرات سخت ۱۴۰۳ را در دل خود دارد و بسیار ترسو و شکننده است تا جایی که با کوچک‌ترین تزلزل و خبری به سمت فروش بر می‌گردد و این نشان می‌دهد که قدرت کافی را برای روند سازی ندارد.

رونق بازار با سرمایه‌های حقوقی

وی یادآور شد: در معاملات این روزها شاهد خریدهایی هستیم که توسط پول‌های نترسی انجام می‌شود که از عرضه حقوقی‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنند و هنگامی که روند ورود پول به کارگذاری‌ها را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که در هفته گذشته رقم چشمگیری از حساب‌های بانکی به سمت کارگذاری‌ها برای خرید سهام وارد شده در طرف مقابل شاهد خروج نزدیک به شش هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از صندوق‌های طلا از نوزدهم فروردین تا امروز بودیم.

ساسانی بخشی از این خروج نقدینگی را مربوط به کاهش قیمت طلا دانست و تاکید کرد: با توجه به اینکه صندوق‌های طلا روند اصلاحی در پیش‌گرفته بودند، بخشی از این پول از صندوق‌ها خارج شد و به سمت خرید سهام و صندوق‌های سهامی حرکت کرد همچنین شاهد خروج نقدینگی از صندوق‌های درآمد ثابت بودیم و با توجه به اینکه بازار دلار و طلا این روزها رونق زیادی نداشت می‌توان نتیجه گرفت که پول‌هایی که از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شدند وارد این دو بازار نشدند و مقصد بعدشان بازار سرمایه بوده است.

وی توضیح داد: هنگامی که این سه موضوع را کنار هم قرار می‌دهیم متوجه می‌شویم که پول‌هایی از بیرون بازار سرمایه به قصد سرمایه‌گذاری وارد بازار می‌شود به دلیل اینکه سرمایه‌گذاران قدیمی این بازار با توجه به اینکه خریدهای خود را قبلاً انجام داده بودند و اکنون بسیاری از آنها در زیان هستند، اقدام به فعالیت خاصی در این دوره نکردند و عمده پولی که روی تابلو معاملات ورود پیدا می‌کند در دسته پول‌هایی است که از بیرون بازار وارد شده است.

دو دست‌انداز در مسیر جذب نقدینگی

این کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به ادامه محدودیت دامنه نوسان یادآور شد: دو موضوعی که به عنوان مشکلات حل نشده در یک سال گذشته می‌توان به آنها اشاره کرد، نخست محدودیت دامنه نوسان و دیگری موضوع حجم مبنای شرکت‌ها است که این باعث شده به عنوان دو دست‌انداز در مسیر جذب نقدینگی عمل کند.

وی با تاکید بر لزوم رفع موانع برای ایجاد یک بازار آزاد با حجم نقدینگی بالا و در راستای جذب سرمایه گفت: سال گذشته بر اثر اتفاقاتی که از خرداد رقم خورد، دامنه نوسان کاهش پیدا کرد زیرا شرایط بازار سرمایه حاد اعلام شد و برای کنترل هیجانات لازم بود دامنه نوسان کم شود، پس از آن عنوان شد زمانی که شرایط به حالت عادی برگردد، دامنه نوسان نیز به حالت عادی بر می‌گردد.

ساسانی با اشاره به بازگشت بازار سرمایه به شرایط عادی اظهار کرد: اکنون بهترین زمان است که هیئت مدیره سازمان بوریس جلسه برگزار کند و حداقل دامنه نوسان را از این حالت کنونی خارج کند، کاری که تا این لحظه اتفاق نیفتاده و این دامنه سه درصدی باعث شده است رونق و پویایی تابلو معاملات کاهش پیدا کند.

وی دومین سد در مسیر رشد بازار سرمایه را حجم مبناهایی دانست که بر اساس فرمول تعیین شده مشخص شده‌اند و ادامه داد: این باعث می‌شود که با پایین آمدن قیمت سهام‌ها حجم مبناها افزایش پیدا کند و هنگامی که قیمت سهام در چند ماه گذشته افت چشمگیری پیدا کرده است، باعث شده که در طرف دیگر معامله حجم مبنای آنها بالا برود بنابراین اکنون با سهام‌هایی رو به رو هستیم که ارزش ریالی آنها روی تابلو معاملات اندک است اما در طرف مقابل حجم مبنای بالایی دارند.

این کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه توضیح داد: این نمادها زمانی که در مسیر رشد قرار می‌گیرند با توجه به دامنه نوسان سه درصدی گاهی با صف خرید همراه می‌شوند اما چون حجم مبنای آنها بالا است نمی‌توانند قیمت پایانی را به طور کامل پر کنند و این باعث شده سرعت رشد آنها در زمانی که بازار سرمایه در حال جذب نقدینگی است کاهش پیدا کند.

وی این شرایط را اجحاف در برخی از شرکت‌ها به ویژه شرکت‌های دارای ارزش ریالی پایین‌تر همچنین شرکت‌های کوچک و متوسط دانست و گفت: با توجه به نقدشوندگی پایین‌تر و حجم مبنا بالایی که این شرکت‌ها دارند، محدودیت دامنه نوسان باعث اجحاف در حق سهامداران این شرکت‌ها شده است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.