به گزارش ایمنا، در این دوره بهرغم تلاش برخی کشورهای غربی برای جنجالآفرینی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، نهتنها قطعنامهای صادر نشد که درواقع دستاورد سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران و رضایتمندی او از توافق بهدستآمده با ایران در خصوص حلوفصل ادعاهای سیاسی پادمانی، بهانه را از دست طرفهای مقابل برای اهرمسازی از این نشست علیه ایران سلب کرد.
غرب با محوریت سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان امیدوار بود که با مانور درباره گزارش تحریکآمیز و ادعایی نشریه آمریکایی بلومبرگ، مبنی بر کشف ذرات نزدیک به سطح موردنیاز برای تولید سلاح اتمی در ایران، قطعنامه جدیدی را در این نشست علیه تهران صادر کند. اما در آستانه برگزاری اجلاس، اختلافاتی در اردوگاه طرفهای غربی گزارش و قرار شد که تصمیمگیری نهایی در این زمینه پس از سفر مدیرکل آژانس به ایران صورت گیرد.
سفر دوروزه رافائل گروسی به تهران و بیانیهای که بهموجب آن برای رفعورجوع مسائل پادمانی منتشر شد، محاسبات غرب را برای جوسازی علیه ایران برهم زد و درواقع صحنه نشست شورای حکام را برخلاف انتظار آنها پیشبرد.
گروسی در افتتاحیه نشست شورای حکام از توافقات بهدستآمده با ایران ابراز خرسندی کرد و گفت که بیصبرانه منتظر برگزاری جلسات فنی برای حلوفصل مسائل پادمانی است.
وی با اشاره به دیدار با مقامات ارشد ایران افزود: «در این نشستهای سطح بالا، اهمیت برداشتن گامهایی برای تسهیل همکاریها در راستای سرعت بخشیدن به حل مسائل پادمان باقیمانده موردبررسی قرار گرفت. هر دو طرف اذعان دارند که چنین تعاملات مثبتی میتواند راه را برای توافقات گستردهتر بین دولتهای عضو هموار کند.»
مدیرکل آژانس با مروری بر توافقات بهدستآمده گفت که ایران بهصورت داوطلبانه با اجازه دادن به آژانس برای ادامه اقدامات نظارتی و راستی آزمایی بیشتر که برای آژانس در انجام مأموریتش ضروری است موافقت کرده است. وی با اشاره به اهمیت این مسئله و اینکه تیم فنی آژانس بهزودی راهی تهران میشود بیان داشت: کار مهمی در پیش داریم.
آمادگی برای نقشآفرینی آژانس اتمی درزمینهٔ ترسیم مبنای موردنیاز برای از سرگیری اجرای برجام در سایه تذکر به جوسازی رسانههای غربی و تحرکات ضد ایرانی رژیم صهیونیستی از دیگر مسائلی است که گروسی در این دوره از نشست شورای حکام به آن اشاره کرد.
مدیرکل آژانس در نشستی که با خبرنگاران برگزار شد به رسانهها تذکر داد که از گمانهزنی و فضاسازی درباره برنامه هستهای ایران پرهیز کنند و از طرفی در یک جدال لفظی ناخواسته با نخستوزیر رژیم صهیونیستی مواضع ضد ایرانی تلآویو رو به چالش کشید.
هرچند بعید است که این جدال لفظی تأثیر چندانی بر نفوذ لابی رژیم صهیونیستی در آژانس داشته باشد اما این واقعیت را نمیتوان انکار کرد که آشکار شدن اختلافنظر تلآویو با آژانس بر سر ایران، در سطح افکار عمومی و رسانههای جریان اصلی، تحول مهمی بشمار میرود.
هرچند بعید است که این جدال لفظی تأثیر چندانی بر نفوذ لابی رژیم صهیونیستی در آژانس داشته باشد اما این واقعیت را نمیتوان انکار کرد که آشکار شدن اختلافنظر تلآویو با آژانس بر سر ایران، در سطح افکار عمومی و رسانههای جریان اصلی، تحول مهمی بشمار میرود.
بههرتقدیر، ادعاهای سیاسی پادمانی درباره ایران، نخستین بار از سوی نخستوزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانهها، مقامهای غربی و در گزارشهای آژانس دامن زده شد، همچنین رژیم صهیونیستی بهعنوان مجرم اصلی فعالیتهای غیرقانونی هستهای در جهان، بشدت در تلاش است تا پرونده بستهشدۀ “ابعاد احتمالی نظامی” در سال ۲۰۱۵ را بهواسطه اطلاعات یا ادعاهای غیرمستند مفتوح سازد.
این رژیم که دارای زرادخانههای مملو از تسلیحات اتمی است، با طرح اتهامهایی علیه برنامه کاملاً صلحآمیز هستهای ایران، تلاش میکند تا این پرونده را بهعنوان یک پروژه سیاسی – امنیتی به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهد. اما جدال لفظی اخیر نتانیاهو و گروسی را میتوان سرآغاز تحولی مهم در راستای تجدیدنظر مواضع آژانس نسبت به تلآویو تعبیر کرد که چهبسا در آیندهای نهچندان دور به فشار علیه برنامه هستهای مخفی رژیم صهیونیستی تبدیل شود.
بههرروی به نظر میرسد که گروسی به لطف ابتکار عمل ایران، در حال حاضر ترمز جوسازی رسانهها و تحرکات منفی رژیم صهیونیستی علیه برنامه هستهای ایران را کشیده تا فضایی را برای از سرگیری مذاکرات رفع تحریمها و اجرای برجام ایجاد کند.
البته در نشست این دوره، طرفهای غربی به تکرار اتهامزنی علیه برنامه هستهای ایران ادامه داده و مطالب جهتداری را باهدف جوسازی علیه ایران مطرح کردند. در این رابطه سفیر کشورمان به ادعاهای غرب پاسخ داده و تصریح کرد که هدف طرفهای مقابل پرهزینه کردن برنامه صلحآمیز هستهای ایران، به حاشیه راندن موضوع بهشدت نگران کننده برنامه اتمی نظامی رژیم صهییونیستی و اینکه ایران نتواند منافع ملی خودش را در چارچوب برنامههای هستهای دنبال کند.
همچنین نماینده روسیه خطاب به طرفهای غربی تصریح کرد که نگرانیهای ادعایی مطرح شده درباره فعالیتهای انمی ایران، بواسطه ازسرگیری اجرای برجام به سادگی رفع میشود. میخائیل اولیانوف تصریح کرد: مشارکت کنندگان در مذاکرات باید به وین برگردند و ظرف چند روز پیش نویس در مورد احیای برجام را نهایی کنند.
به این ترتیب جلسات مربوط به ایران در این دوره از شورای حکام درحالی به پایان رسید که پروژه غرب با صحنهگردانی رژیم صهیونیستی برای جنجالآفرینی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران ناکام ماند.
منبع: ایرنا
ثبت دیدگاه