شهریار نیوز:
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ختم آگاهانه بارداری یا سقط جنین ممکن است تأثیرات عمیقی بر وضعیت روحی و روانی زوجین داشته باشد و افراد ممکن است با تجربیات و احساسات مختلفی مواجه شوند که میتواند به صورت کوتاهمدت یا بلندمدت روی آنها تأثیر بگذارد و این تجربیات ممکن است شامل احساسات افسردگی، اضطراب، احساس گناه، و خودسرزنشگری باشد.
بسیاری از افرادی که سقط جنین را تجربه کردهاند، ممکن است به علائم افسردگی دچار شوند، این علائم میتواند شامل احساس پوچی، ناامیدی و کاهش انگیزه برای انجام فعالیتهای روزمره باشد و افراد ممکن است احساس کنند نمیتوانند از گذشته عبور کنند و این موضوع میتواند بر روابط اجتماعی و خانوادگی آنها تأثیر بگذارد.
اضطراب از دیگر مشکلات روحی شایعی است که ممکن است پس از ختم آگاهانه بارداری تجربه شود و افراد ممکن است نگرانیهای مداومی درباره آینده داشته باشند و احساس کنند که نمیتوانند به آرامش برسند که این اضطراب میتواند بر کیفیت خواب و تمرکز آنها تأثیر منفی بگذارد.
بسیاری از افراد ممکن است پس از سقط جنین احساس گناه کنند و احساس گناه میتواند به خودسرزنشگری و کاهش اعتماد به نفس منجر شود و خودسرزنشگری نیز میتواند باعث افزایش استرس و فشار روانی شود و به مشکلات روانی جدیتری منجر شود.
سقط جنین میتواند تأثیرات منفی بر روابط فردی و خانوادگی داشته باشد، زوجها ممکن است با مشکلات ارتباطی مواجه شوند و احساس کنند که نمیتوانند به درستی با یکدیگر صحبت کنند و این مشکلات ارتباطی میتواند به تدریج به دوری و فاصله عاطفی بین افراد منجر شود.
سقط جنین و فقدانی دردناک
فرشته سالاری، روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه بیشتر گزارشها حاکی است که بیشترین احساسات و عواطف منفی سقط جنین، متوجه مادر میشود، اما سوگ از دست دادن فرزند برای پدران نیز بسیار سنگین و دردناک است، اظهار کرد: فقدان و نبود فرزند و تصمیم آگاهانه برای ختم بارداری، برای پدر و مادر بسیار دردناک خواهد بود، حتی اگر این تصمیم مربوط به دلایل پزشکی نیز باشد، به همین میزان برای پدر و مادر سنگین است.
وی با بیان اینکه ختم آگاهانه بارداری، به طور قطع یکی از تجارب پراسترس خانواده و اطرافیان به شمار میرود و در این روند، افراد عواطف، احساسات و شرایط نامطلوب بسیاری را تجربه خواهند کرد، افزود: حتی در صورتی که افراد از این تصمیم اطمینان و رضایت داشته باشند، باز هم آسیبهای این تصمیم متوجه آنها خواهد شد.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه به طور معمول، بیشتر افراد پس از ختم آگاهانه بارداری درگیر افسردگی میشوند، تصریح کرد: در صورتی که زوجین از قبل دارای اختلالات روانی و خلقی باشند یا مشکلاتی در رابطه بین آنها وجود داشته باشد، مشکلات آنها پس از ختم آگاهانه بارداری دو چندان میشود و بیشتر آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
سالاری ادامه داد: زمانی که افراد ازدواج میکنند، مسئولیت داشتن یا نداشتن فرزند برعهده هر دو زوج است و به تنهایی نمیتوان برای این موضوع تصمیم گرفت، اما عمده این مسئولیت برعهده مادر قرار میگیرد و حسرت، پشیمانی، خشم، شرم و احساس تنهایی تنها بخشی از عواطف و احساساتی است که پس از ختم آگاهانه بارداری افراد و به ویژه مادر آن را تجربه میکنند.
لزوم حمایت از زوجین برای پیشگیری از ختم آگاهانه بارداری و عوارض آن
وی با تاکید بر اینکه تصمیمگیری برای سقط جنین نباید هیجانی و بدون دلایل پزشکی باشد، گفت: آسیبها و احساسات ختم آگاهانه بارداری ممکن است تا مدتهای طولانی برای افراد باقی بماند و آنها را از نظر روانی دستکاری کند و همراهی، حمایت و روشنگری اطرافیان یک زوج، خانواده و جامعه میتواند احساس امنیت زوجین را افزایش دهد و بیان کردن تجربهها و حمایت از زوجین میتواند از رخداد این اتفاق و آسیبهای آن پیشگیری کند.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه حضور فرزند در زندگی، منجر به رشد و تعالی والدین میشود و یکی از حقایق ناپیدای ازدواج، رشد زوجین در کنار یکدیگر و رسیدن به درجات بالاتر رشد با حضور فرزندان است، اضافه کرد: آثار مخرب سقط جنین حتی تا نسلها میتواند ادامه داشته باشد.
سالاری افزود: یکی از بزرگترین و ناخوشایندترین احساساتی که افراد پس از ختم آگاهانه بارداری تجربه میکنند، احساس گناه، خشم و شرم است و این تصمیم حتی میتواند بر اعتماد به نفس زوجین تأثیر بگذارد، همچنین این تصمیم میتواند منجر به تجربه کابوسهای شبانه یا حتی افکار آسیبرسان به خود شود، از دست دادن جنین منجر به مختل شدن چرخه هورمونی مادر میشود و تجربه احساسات منفی پس از این اقدام بسیار بیشتر خواهد بود.
به گزارش ایمنا، ختم آگاهانه بارداری به دلیل اثرات گستردهای که بر زوجین، خانواده و جامعه دارد، نیاز به بررسی دقیق و ملاحظات اخلاقی دارد، تجربه سقط جنین میتواند اثرات منفی عمیقی بر وضعیت روحی و روانی زوجین بگذارد و با پیشگیری از رخداد این اتفاق، میتوان از بروز افسردگی، اضطراب و احساس گناه جلوگیری کرد.
یکی از راههای مؤثر برای پیشگیری از ختم آگاهانه بارداری، آموزش و آگاهیبخشی و در اختیار قرار دادن تجربههای سایر افراد به زوجین است، همچنین مشاوره و پشتیبانی روانی به زوجین میتواند به کاهش اضطراب و نگرانیهای مرتبط با بارداری کمک و از این تصمیم جلوگیری کند.
ثبت دیدگاه