پنجشنبه, ۱۴ فروردین , ۱۴۰۴ ساعت ×
پ
پ

شهریار نیوز:

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ذهن‌آگاهی یک مهارت ذهنی است که به فرد اجازه می‌دهد در لحظه حال، بدون قضاوت و با آگاهی از افکار، احساسات و تجربه‌های خود، حضور داشته باشد، این مهارت می‌تواند تأثیر عمیقی بر روابط بین فردی داشته باشد و کیفیت این روابط را بهبود بخشد؛ در واقع ذهن‌آگاهی نه تنها به فرد کمک می‌کند در رویارویی با چالش‌ها و بحران‌ها انعطاف‌پذیرتر باشد، بلکه زمینه‌ای برای ارتباط صادقانه و آرام فراهم می‌کند.

یکی از تأثیرات اصلی ذهن‌آگاهی بر روابط، توانایی گوش دادن فعالانه است، زمانی که فردی از ذهن‌آگاهی برخوردار باشد، به جای قضاوت کردن یا عجله در پاسخ دادن، به حرف‌های دیگر افراد به دقت گوش می‌دهد و نیازها و احساسات او را درک می‌کند و این نوع گوش دادن باعث می‌شود ارتباطات عمیق‌تر شود و سوءتفاهم‌ها به حداقل برسد.

ذهن‌آگاهی در کنترل احساسات نقش مهمی بر عهده دارد، در روابط ممکن است گاهی احساسات منفی یا استرس موجب واکنش‌های ناخوشایند شود و تمرین ذهن‌آگاهی کمک می‌کند فرد بتواند احساسات خود را به موقع شناسایی و آن‌ها را مدیریت کند و این امر مانع از واکنش‌های بی‌ملاحظه یا تصمیم‌گیری‌های عجولانه می‌شود.

مهارت ذهن‌آگاهی می‌تواند کیفیت ارتباطات روزمره را بهبود ببخشد و حضور کامل در مکالمات، توجه به زبان بدن و لحن دیگران و خودداری از حواس‌پرتی، موجب ایجاد فضایی می‌شود که در آن افراد احساس شنیده شدن و ارزشمندی کنند و این نوع ارتباط نه تنها اعتماد بین طرفین را تقویت می‌کند، بلکه راه را برای حل اختلافات و مشکلات در یک محیط دوستانه هموار می‌سازد.

ذهن‌آگاهی به چه معنا است؟ / نداشتن شناخت از خود و تأثیر آن بر روابط

سمانه نیلفروش‌زاده، روانشناس و مشاور خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا ذهن‌آگاهی در واقع به معنای آگاه بودن افراد از افکار، احساسات و امیال خود است، اظهار کرد: در صورتی که افراد از احساسات و افکاری که تجربه می‌کنند آگاهی نداشته باشند، از خود بسیار دور هستند و شناختی از خود ندارند.

وی با بیان اینکه در صورت ذهن‌آگاهی نداشتن، افراد ممکن است دست به انجام رفتارهایی بزنند که پس از آن پشیمان می‌شوند، افزود: شاید در چنین موقعیت‌هایی افراد پشیمانی خود را نشان ندهند و نقابی از رضایت بر چهره و رفتار خود داشته باشند، اما از درون ناراحت، پشیمان و نادم هستند.

روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه دور بودن افراد از خود، نداشتن شناخت و نبود ذهن‌آگاهی، موجب می‌شود احساسات و افکاری که تحت کنترل افراد نیست، کنترل آنها را برعهده بگیرد، تصریح کرد: همین موضوع موجب می‌شود افراد در روابط خود با سایر افراد از جمله خانواده و همکاران، مشکلاتی را تجربه کنند.

تسلط هرچه بیشتر روی احساسات و هیجانات به ذهن‌آگاهی

نیلفروش‌زاده با بیان اینکه بسیاری اوقات مشکلات بر روابط خدشه جدی وارد می‌کند و ممکن است به سایر افراد زخم‌هایی وارد شود که التیام بخشیدن آنها، اقدامی بسیار دشوار باشد، ادامه داد: در تعریف روانشناختی، ذهن‌آگاهی یک فرایند است و افراد با تمرین مهارت‌های روانشناختی می‌توانند به ذهن‌آگاهی دست پیدا کنند تا آنچه که اتفاق می‌افتد را بدون قضاوت درک کنند.

وی با بیان اینکه افراد در ذهن‌آگاهی به مهارتی می‌رسند که منجر می‌شود کمتر خطا و اشتباه در روابط آنها اتفاق بیفتد، گفت: در واقع تسلط افراد روی احساسات مثبت و منفی و هیجانات با ذهن‌آگاهی بیشتر می‌شود و همین موضوع روابط فرد با سایر افراد را بهبود می‌بخشد، آسیب‌های وارد شده به روابط را التیام می‌دهد و صمیمیت‌ها بیشتر می‌شود.

روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه خود افراد از نداشتن ذهن‌آگاهی دچار رنج می‌شوند و احساسات خود را نمی‌شناسند، اضافه کرد: ممکن است در گذشته اتفاقاتی رخ داده باشد که هنوز اثرات منفی آنها باقی مانده است و آینده‌ای وجود که افراد از آن نگران هستند و این دو موضوع، موضوعاتی است که امکان انکار آنها وجود ندارد، اما افراد باید با رسیدن به خودآگاهی، توان تفکر و تصمیم‌گیری در زمان حال را داشته باشند.

ذهن‌آگاهی؛ مهارتی تاثیرگذار بر روند بهبود روابط

به گزارش ایمنا، مهارت ذهن‌آگاهی همچنین بر توانایی ابراز همدلی تأثیر می‌گذارد و افراد دارای مهارت ذهن‌آگاهی به طور معمول توانایی بیشتری در درک احساسات دیگران دارند و به راحتی می‌توانند در موقعیت طرف مقابل قرار گیرند که این توانایی موجب می‌شود دیگران احساس ارزشمندی و توجه کنند و همین امر روابط را مستحکم‌تر می‌کند.

ذهن‌آگاهی تعادل در روابط را تقویت می‌کند و با تمرین ذهن‌آگاهی، فرد می‌تواند مرزهای سالم در روابط برقرار و از خود در برابر خستگی عاطفی یا وابستگی بیش از حد محافظت کند و این تعادل به ایجاد روابط پایدار و رضایت‌بخش کمک می‌کند.

ذهن‌آگاهی به فرد کمک می‌کند از لحظه‌های مثبت و لذت‌بخش روابط خود آگاه باشد و آن‌ها را قدر بداند، همچنین این توانایی موجب می‌شود فرد بیشتر از حضور در کنار دیگران لذت ببرد و روابط خود را به عنوان منبع شادی و رضایت تجربه کند.

ذهن‌آگاهی می‌تواند در ایجاد شناخت بهتر از خود کمک کننده باشد، زمانی که فرد بتواند در لحظات آرامش و سکوت به افکار و احساسات خود رجوع کند، خودآگاهی بیشتری پیدا می‌کند و این امر موجب می‌شود در روابط خود تصمیم‌هایی آگاهانه‌تر بگیرد و نتیجه این خودشناسی، روابطی است که مبتنی بر احترام، پذیرش و صمیمیت هستند.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.