شهریار نیوز:
به گزارش خبرنگار ایمنا، زمانی که نام محرم به گوش ما میخورد تنها به یاد عزاداری دهه اول و روزهای تاسوعا و عاشورا میافتیم در حالی که اگر نگاهی به این واقعه عظیم و تاریخی بیندازیم شاهدیم که اصل ماندگاری عاشورا پس از دهه اول و با نقش تبیینگرانی مانند حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) رقم خورده است.
در طول تاریخ صدر اسلام یکی از بانوانی که زبانزد خاص و عام بوده و با وجود سختترین شرایط بهپای اسلام و دین ایستادند، حضرت خدیجه (س) بودند و در این راستا شخصیت حضرت زینب (س) جلوهای از ویژگیهای جدهشان است و در این راستا علاوه بر دارا بودن ویژگیهایی از جمله عفّت و صبر نقش سرنوشتسازی در نهضت کربلا و حفظ این قیام عظیم داشتند.
این بانو پس از شهادت امام حسین (ع) و یارانشان در کربلا، در کوفه و شام، رسالت خویش را به خوبی انجام داده و با استفاده از فرصتها، ضربههای کاری بر دشمن وارد کردند؛ حضرت زینب (س) با خطبههای خود تبلیغات دروغین بنیامیّه را خنثی کرده و مردم کوفه را به خاطر پیمانشکنیشان، از خواب غفلت بیدار کردند، به گونهای که یزید از کار خود اظهار ندامت کرد و اهلبیت پیامبر را با احترام فراوان به مدینه بازگرداند.
بانوان نهضت روایتگری را پیش بگیرند
در همین راستا مینو اصلانی، رئیس اندیشکده خانواده دانشگاه جامع امام حسین (ع) در گفتوگو با ایمنا با بیان اینکه ماندگاری واقعه عاشورا از بعد از عاشورا و با خطبههای امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) رقم خورد، اظهار میکند: وظیفه و رسالت بزرگ تبیین به عهده حضرت زینب (س) بود و این امر برای امروز ما درس نقطه عطفی است.
وی ادامه میدهد: در جامعه امروز اگر قصد داریم گفتمان و پیام انقلاب اسلامی ماندگار باشد باید بانوان نهضت روایتگری را پیش بگیرند و در این مسیر با الگوگیری از حضرت زینب (س) متوجه شوند نقش بانوان در روایتگری و ماندگاری فرهنگ کجاست و از سمتی نقاط قوت و ضعف آن چیست تا در ادامه نهضت روایتگری زنان مانند عاشورا تداوم داشته باشد.
رئیس اندیشکده خانواده دانشگاه جامع امام حسین (ع) میگوید: شاهدیم که زنان توانایی روایتگری و تبیین مسائل با زبان اثرگذار دارند که این مسیر از قصهگویی برای فرزندانشان آغاز میشود و در ادامه به جامعهسازی و جامعه پردازی نیز ختم میشود.
وی خاطرنشان میکند: جای مستندها و پادکستهای فاخر، سریالها برای بیان نقش سازنده بانوان در تداوم مسیر عاشورا با مخاطب خاص خالی است و در این مسیر باید نگاهی جهانی نیز داشته باشیم زیرا امروز مرزها از طریق شبکههای اجتماعی نادیده و فرهنگها منتقل میشود در همین راستا باید نگاهی جهانی شمول داشته باشیم زیرا پیام عاشورا محدود به زمان و مکان خاص نمیشود و تنها باید زمینه روایتگری را فراهم کنیم.
باید شاهد تجلی نهضت عاشورا پس از دهه اول نیز باشیم
محمدحسین ریاحی استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر تاریخ نیز میگوید: در آئینهای محرم بیشترین جلوه و فعالیت برای معرفی نهضت حسینی، در دهه اول محرم صورت میگیرد در حالی که این موضوع از دهه اول شروع میشود اما باید رنگ و تجلی این نهضت را پس از دهه اول نیز ببنیم.
وی با بیان اینکه شاید مهمترین و اصلیترین موضوعی که در این مسئله قابل بحث است تبلیغات و تالیفات است، ادامه میدهد: در این راستا انعکاس مطالب مربوط به اقداماتی است که اوج حماسه کربلا را میرساند در حالی که باید پیام عاشورا و توصیف کربلا را در دهه دوم نیز مورد توجه قرار دهیم زیرا دهه دوم سیر و شیوهای است که انعکاس پیام امام حسین (ع) را مورد توجه قرار میدهد.
این محقق و پژوهشگر تاریخی اظهار میکند: شور و وصف حاکم تنها تا عاشورا ادامه دارد اما این موضوع نیاز به پیگیری دارد و در این راستا اگر محققان و پژوهشگران به اتفاقات رقم خورده پس از عاشورا تا اربعین توجه بیشتری داشتند، شاید میتوانستیم شور و هیجان که همراه با درک صحیح است را در روزهای بعدی نیز منعکس کنیم.
وی در خصوص راههای تبیین اقدامات اسرای کربلا در شرایط فعلی تاکید میکند: در حال حاضر باید سیری از اتفاقات مربوط به تاریخ کربلا را با دقت توضیح دهیم که این امر پشتوانهای برای برقراری جلوه بیشتر این ایام خواهد بود و این موضوع امری ناممکن نیست.
ریاحی با اشاره به نقش اساسی بانوان در تاریخ تصریح میکند: برخلاف تبلیغات ناروای غرب و معاندان نسبت به ارزشهای اسلامی، شاهدیم که بانوان در فرهنگ، تاریخ و تمدن اسلامی درخشیدهاند و این موضوع به جایگاهی است که قرآن و اهلبیت برای آنها ترسیم کردهاند و در این راستا جایگاه و عظمت حضرت زهرا (س) مصداقی برای این امر است.
وی با بیان اینکه بانوان در طول تاریخ بهعنوان عنصری فعال در جامعه بوده و در ماجرای کربلا و حماسه حسینی نیز بانوان هستند که فرزندانی را پرورش دادند که با ایثار و فداکاری خود جلوههای اصلی حماسه را رقم زندند، ادامه میهد: وجود شخصیتهایی مانند حضرت رقیه (س)، سکینه و رباب و… در حماسه عاشورا قابل توجه است و در این راستا این مضامین تأثیرگذار و قابل اعتنا بوده و هست که در دوران دفاع مقدس نیز شاهد مصادیقی در این مسیر بودهایم.
حضرت زینب (س) بت دشمنان را شکستند
هچنین اصغر منتظرالقائم استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان هم با اشاره به کمتر پرداخته شدن منابع به شرح حال انتقال اسرای کربلا به کوفه و دمشق اظهار میکند: در خصوص مسیر و نوع رفتار با کاروان اسرا منابع کمتر سخن گفته اند البته در این باره دستانی در میان بوده و برخی مورخان خلافت اموی و عباسی آن را مخفی کرده و آنچه که توسط شیعیان نوشته شده از بین رفته است.
وی با بیان اینکه با این حال در برخی از روایات ائمه در خصوص نوع برخورد با اسرا گزارشهایی موجود است، ادامه میدهد: با منابع و اطلاعات مذکور میتوان در این باره به جمعبندی رسید و بیان کرد اهل بیت (ع) در این مسیر چه مصائبی کشیدند برای مثال بیان شده اسرا را در شهرهایی که میبردند به اسم اسرای ترک، روم و دیلم معرفی کردهاند.
این استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان با تاکید بر اینکه بانوان باید ببینند حضرت زینب (س) چطور در سخنرانیهای خود بتی که دشمنان ساخته بودند را شکستند، میگوید: مأموریت خون امام حسین (ع)، پس از عاشورا و توسط حضرت زینب (س)، با سخنرانی و خطبهخوانیهای ایشان آغاز شد.
وی با یادآوری اینکه شاهدیم نقش اساسی و محوری حضرت زینب (س) پس از واقعه عاشورا کمتر درک و تبیین شده است، خاطرنشان میکند: در حال حاضر نیمی از جامعه بانوان هستند که باید عَلَم مجاهده را بر دوش بگیرند و مسیر حضرت زینب (س) را ادامه دهند.
منتظرالقائم میگوید: نظامیان و سیاستمداران بزرگ با قوه نظامی فتح تاریخی میکردند اما حضرت زینب (س) و امام حسین (ع) بدون عده و عُده نظامی تاریخ را فتح کردند و این پیروزی بزرگ به وسیله حضرت زینب (س) رقم خورد.
ثبت دیدگاه