دریاچه سد مهاباد یکی دیگر از جاذبه های گردشگری شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی است. این سد زیبا که بیش از ۷۰۰ متر طول و ۴۷٫۵ متر ارتفاع دارد سدی سنگریزه ای با هسته رسی است که در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط مهندسانی از کشور یوگسلاوی ساخته شده است. سد در ابتدای ساخته شدن از شهر فاصله داشته است اما با توسعه شهر مهاباد هم اکنون در نزدیک شهر واقع شده است به گونه ای که نزدیکترین سد به شهر در تمام خاورمیانه است و تقریبا در داخل محوطه شهری قرار گرفته است. این سد یکی از پرآب ترین سدهای ایران است که علاوه بر تامین آب شرب شهری، آب مورد نیاز زمین های کشاورزی مهاباد و شهرها و روستاهای اطراف وظیفه تامین بخشی از برق مصرفی مهاباد را نیز برعهده دارد.
دو جاده مهاباد به سردشت و مهاباد به پیرانشهر هر دو از دو طرف سد عبور کرده و چشم انداز بسیار زیبایی از دریاچه سد مهاباد را به نمایش می گذارند. منظره سرسبز باغات اطراف سد و تپه ها و کوه های سرسبز که سد را در آغوش کشیده اند به همراه درخت ها و درختچه هایی که گاه تا لبه آب پایین رفته اند منظره بسیار زیبایی را در نزدیکی سد ایجاد کرده است به گونه ای که سد مهاباد را به یکی از محبوب ترین تفرجگاه های شهر مهاباد تبدیل کرده است. در سال های اخیر با پرورش انواع ماهی ها از جمله ماهی های سفید، زرد ماهی، کپور، فیتوتاک، سیمبرگ و … علاوه بر تامین آب وبرق از آب شد برای پرورش ماهی نیز بهره برده شده است.
صید ماهی و قایق سواری از جمله تفریحات رایج در دریاچه سد مهاباد است. شنا کردن در محوطه دریاچه سد مهاباد ممنوع بوده و خطرناک است اما با این وجود شاهد شنا کردن برخی در حاشیه دریاچه سد هستیم. در روزهای آخر هفته و تعطیلات سالیانه اطراف سد و منطقه تاج آن مملو از حضور مسافرین و گردشگرانی است که در حاشیه سد کمپ ها و چادرهای خود را برپا کرده اند تا از طبیعت چشم نواز دریاچه سد مهاباد لذت ببرند. این سد بر روی رودخانه مهاباد که حاصل به هم پیوستن سه رودخانه دهبکر، کوتر و بیطاس است ساخته شده است. رودخانه مهاباد خود از میان شهر عبور کرده و اطراف آن را درخ تهایی بلند بالا و سرسبز فرا گرفته اند که خود چشم انداز کم نظیری را در داخل شهر ایجاد کرده است. کاهش حجم آب ورودی، آلودگی حاصل از حرکت قایقها و ورود برخی فاضلاب ها سبب شده تا حیات این دریاچه با مخاطرات متعددی روبرو شود که نیازمند توجه و رسیدگی بیشتر است.
ثبت دیدگاه