جمعه, ۱۸ آبان , ۱۴۰۳ ساعت ×
پ
پ



ایسنا/مرکزی کتاب “داده‌های مخرب” به شما می گوید که کلان‌داده‌ها چطور بشر را تهدید می‌کنند.

به گزارش ایسنا، ما در دنیایی سرشار از داده زندگی می‌کنیم. اطلاعات با نرخی شگفت‌انگیز در حال تکثیر است و شاهد حجم حیرت‌انگیزی از داده‌ها در محیط پیرامون خود، در مقایسه با دوران گذشته هستیم. در عصر حاضر، گردآوری داده به کمک تحولات فناورانه، تسهیل شده است و مسئله اساسی در ارتباط با داده‌ها، چگونگی طبقه‌بندی و تحلیل آنهاست.

گردآوری، طبقه‌بندی و تحلیل داده‌ها در ابعاد مختلف از قبیل فعالیت‌های تجاری، کسب و کار، فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی، فعالیت‌های هنری و… در حال گسترش است. امروزه مدیریت در عرصه‌های کلان نظیر سیاست‌گذاری عمومی، تصمیم‌سازی در عرصه نظام بین‌الملل و حوزه‌های امنیتی و نظامی بر اساس تحلیل داده‌های مبتنی بر فناوری انجام می‌شود. تجزیه و تحلیل صحیح سبب می‌شود به اطلاعات ارزشمندی دست یابیم که ارتقای کمی و کیفی تصمیم‌سازی‌ها را موجب می‌شوند، اما اگر نتوانیم داده‌ها را به کمک تجزیه و تحلیل، به اطلاعات ارزشمندی جهت تصمیم‌گیری بهتر تبدیل کنیم، هم داده را از دست داده ایم و هم فرصت بهینه‌سازی عملکرد خود را از بین برده‌ایم.

کتاب “داده‌های مخرب؛ کلان‌داده‌ها چطور بشر را تهدید می‌کنند؟” که به عنوان یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان درباره کلان‌داده‌ها در سال ۲۰۱۶ نوشته شد و در پاییز سال جاری ترجمه شده و به بازار داخلی آمد، به نوعی در این خصوص هشدار می دهد.

تبدیل انسان‌ها به اعداد و همچنین طراحی الگوریتم‌های پیچیده برای تحلیل آنها نباید به گونه‌ای باشد که ویژگی‌های فردی افراد نادیده گرفته شود. چنانچه در این فرآیند ملاحظات اخلاقی و انسانی در نظر گرفته نشود، به احتمال زیاد انسان ها در میان کدها گم شده و قربانی ماشین‌ها می‌شوند.

کتاب “داده‌های مخرب” نگاهی انتقادی به کاربرد کلان‌داده‌ها در بخش‌های مختلف جامعه دارد. نویسنده کتاب، در هر فصل نشان می‌دهد که استفاده ناشیانه و غیرمسئولانه از کلان‌داده‌ها چگونه می‌تواند بر حساس‌ترین مراحل زندگی مردم، بویژه فرودستان، تاثیر مخربی داشته باشد. این کتاب نه‌ تنها برای علاقمندان به علومِ داده بلکه برای افرادی که در حوزه‌های سیاست‌گذاری، علوم سیاسی، اقتصاد و جامعه‌شناسی فعالیت می‌کنند نیز سرشار از تلنگر است. تلاش نویسنده برای ارائه روایت‌های مستند و نگاه چندبعدی او، حساسیت بسیار زیاد استفاده از کلان‌داده‌ها را به خوبی به مخاطب منتقل می‌کند.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

“بسیاری از سیاستگذاران با اهداف و شعارهایی همچون افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها، صرفه‌جویی در منابع و ارتقاء کیفیت، سراغ کلان داده‌ها می‌روند. شکی نیست که کلان داده‌ها می‌توانند در زندگی روزمره افراد و مدیریت بهتر جوامع، نقش موثری داشته باشند اما نباید فراموش کرد که نگاه صرفا فنی و محاسباتی به آنها، پیامدهای زیان‌باری نیز به دنبال خواهد داشت.

تاسف‌بارتر اینکه قربانیان چنین فرایندهایی در اغلب موارد مردم طبقه فرودست هستند، آنها که توانایی کمتری برای جدال با ساختارهای اداری دارند. بنابراین اگر قرار است از کلان داده‌ها برای بهبود شرایط زندگی مردم استفاده شود، باید خطاهایی که بر زندگی تمام طبقه‌های اجتماعی تاثیر می‌گذارد، شناسایی شده و به صورت پیوسته مورد بازنگری قرار گیرد.”

کتاب “داده‌های مخرب، کلان‌داده‌ها چطور بشر را تهدید می‌کنند؟” به قلم کتی اونیل با ترجمه رضا امیدوار تجریشی و نازنین رجب در ۲۰۰ صفحه و به قیمت ۶۹ هزار تومان توسط انتشارات تاچارا در ۱۰۰۰ نسخه منتشر شده‌ است.

انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.