دوشنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۴ ساعت ×
پ
پ

به گزارش خبرنگار ایمنا، مراد از قدر، تقدیر و اندازه‌گیری است و شب قدر شب اندازه‌گیری است، یکی از شب‌های پرفضیلت ماه رمضان شب قدر است که برابر با هزار ماه است. شب قدر را شب سرنوشت و تقدیر نیز می‌نامند؛ چراکه سرنوشت یک‌ساله انسان در این شب‌ها رقم می‌خورد.

اگرچه انسان در تمام ایام سال، از رحمت الهی بهره‌مند می‌شود، اما در برخی از ماه‌ها ازجمله رجب و شعبان و رمضان این رحمت دو چندان می‌گردد، شب قدر اوج رحمت الهی است و خداوند در این شب‌ها مهمان‌نوازی ویژه‌ای برای بندگانش دارد.

ایمنا به مناسبت فرارسیدن شب‌های قدر، در خصوص جایگاه و فضیلت این شب‌های پرفضیلت با حجت‌الاسلام حسین کیانی، معاونت تعلیم و تربیت اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان به گفت‌وگو پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

شب‌های قدر از چه جایگاهی نسبت به سایر مناسبت‌های دینی برخوردار است؟

در خصوص شب‌های قدر با عنایت به آیاتی که در قرآن کریم و به‌ویژه سوره قدر هست، خداوند متعال در خصوص شب‌های قدر نکاتی را فرمودند، خداوند در قرآن می‌فرماید و ما ادراک لیله القدر، به خاطر عظمت فراوان و اتفاقات ویژه است که در شب‌های قدر می‌افتد.

خداوند متعال ارزش شب‌های قدر را برابر با هزار ماه فرمودند که عدد کثرت است و نشان‌دهنده این است ۸۰ سال برابر یک‌عمر است و اگر فردی بتواند شب‌های قدر را به معنای واقعی درک کند و ارتباط قلبی با خالق پیدا کند، می‌تواند یک‌شبه ره ۸۰ ساله و یک‌عمر را برود. درعین‌حال اتفاقات ویژه‌ای که در شب‌های قدر می‌افتد نزول ملائکه و روح است که محضر وجود مقدس امام زمان (عج) نازل می‌شوند و هبوط پیدا می‌کنند و اتفاق ویژه بعدی هم که در روایات به آن اشاره‌شده مشخص شدن قضا و قدر هر شخصی در شب قدر است، این کلیت جایگاه شب‌های قدر است که تأکید شده تلاش شود تا در سه شبی که به‌عنوان شب‌های قدر در روایات معرفی شدند انسان در ارتباط با خالق خودش در سال پیش‌رو قضا و قدر خوبی را برای خودش رقم بزند.

شب‌های قدر شب نزول قرآن است، شبه‌ای مطرح است که با این وجود چرا در این شب‌ها عزاداری می‌شود، پاسخ شما چیست؟

موضوعا شب قدر جای عزاداری نیست، جای ارتباط با خالق است، اما این‌که عزاداری اتفاق می‌افتد به دلیل مصادف شدن این شب‌ها با ایام شهادت امیرالمومنین (ع) است وگرنه شب قدر، شب راز و نیاز و ارتباط با خالق است اما مصادف شدن این ایام با ضربت خوردن امیرالمونین (ع) و شهادت ایشان است که مراسم‌های شب‌های قدر توأمان با عزاداری و روضه‌خوانی می‌شود.

چگونه می‌توانیم شب‌های قدر را درک کنیم و بهره بهتری از این شب‌ها داشته باشیم؟

توجه به کیفیت اعمال مهم‌ترین نکته شب‌های قدر است، این‌که انسان بتواند روح خود را در ارتباط با خالق و اهل‌بیت (ع) که به نوعی واسطه‌های بین ما و خدای متعال هستند تجلی دهد، خداوند در قرآن می‌فرماید: وَابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَهَ، اگر می‌خواهید به من نزدیک شوید، به وسیله‌ای متصل شوید که حضرت زهرا (س) در روایتی می‌فرمایند: نَحْنُ وَسیلَتُهُ فی خَلْقِهِ، ما وسیله بندگان محضر خداوند هستیم.

لذا بهترین اعمال در شب قدر ارتباط قلبی با خداوند متعال است و این‌که ما اهل‌بیت (ع) را واسطه قرار دهیم، همان‌طور که در اعمال احیای مراسم شب‌های قدر هم هست، دعای قرآن و درنهایت توسل به ۱۴ نور مقدس و این‌که این عزیزان واسطه شوند بین ما و خداوند متعال و بتوانیم حجاب‌هایی که بر قلب ما است را به کمک اهل‌بیت (ع) و آیات نورانی قرآن برداریم.

در شب‌های قدر صرف اعمال ویژه‌ای که در مفاتیح آمده واجب است؟

تأکید بزرگان دین بر این است که شب قدر را تا جایی که انسان می‌تواند بیدار باشد و مشغول به عبادت باشد، عبادت هم بستگی به کیفیت دارد و دستور ویژه‌ای که حتماً فرد این کار را انجام دهد نیست، بستگی دارد که شخص بتواند ارتباط خودش با خالق را با چه موضوعی برقرار کند.

قرائت دعای جوشن کبیر وارد شده، فردی که توانایی دارد هزار نام خدا را بر زبان بیاورد و توسل جوید بسیار ارزشمند است، بازهم بنده تأکید می‌کنم که همه تلاش بر کیفیت اعمال و استفاده از آن لحضات نورانی است و کثرت اهمیت زیادی ندارد، مهم کیفیت کار است که اگر انسان بتواند دو رکعت نماز با آداب خودش به‌جا آورد، باعث می‌شود کلیه گناهانش بخشیده شود لذا تأکید بر این است که هر دعایی را انتخاب می‌کنند با کیفیت و حضور قلب انجام دهند.

با توجه به دغدغه والدین برای بهره کودکان از فضیلت این شب‌ها است، چه پیشنهادی دارید؟

سنت و سیره اهل‌بیت برای ما بسیار راهگشا است، در نقل تاریخی است که حضرت زهرا (س) شب‌های قدر فرزندان خودشان را سر شب می‌خواباندند تا کمی استراحت کنند و بعد به همراه خودشان مشغول عبادت می‌شدند، این نشان می‌دهد که بسیار ارزشمند است و والدین تا جایی که می‌توانند برنامه‌ریزی کنند کودکان بعدازظهر استراحت کنند و شب غذای سبکی میل کنند تا بتوانند تا ساعتی که توانایی جسمی دارند بیدار باشند و از فیوضات این شب‌ها استفاده کنند.

برنامه‌های مختلفی هم هست که می‌توانند در خور درک فرزندانشان استفاده کنند و آموزش دهند، تأکید بنده باز هم بر کیفیت است و کودکان تا حدی که می‌توانند همراهی کنند حتی شده ساعتی هم همراه پدر و مادر باشند و بقیه شب را استراحت کنند.

به چه بخشی از شب‌های قدر کمتر پرداخته شده که نیاز است در جامعه امروز بیشتر تبیین شود؟

نکته‌ای که اهمیت زیادی دارد کسب معرفت شب‌های قدر است، خیلی مواقع احساس می‌کنیم که شب قدر را فقط باید ویژه دعا بخوانیم در حالی که کسب معرفت و علم در این شب‌ها توصیه شده، لذا اگر انسان در این شب‌ها بتواند در شناخت خودش نسبت به دین قدمی بردارد، به برکت عنایت خداوند متعال این می‌تواند برابر با این شود که مسیر زندگی فردی به‌خاطر تفکر و کسب علم تغییر کند.

این‌که خداوند متعال می‌فرماید: یک شب برابر هزار ماه یعنی شخص می‌تواند با تفکر و تأمل در رفتار و شناخت خودش مسیری را انتخاب کند، کیفیت به همین برمی‌گردد که حتی اگر انسان دقایقی به جایگاه خودش به‌عنوان خلیفه الله توجه کند می‌تواند مسیری را انتخاب کند که همان مسیر را خداوند متعال برای اد مقدر کند و آینده درخشانی را برای خودش رقم بزند.



منبع

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.