شهریار نیوز:
به گزارش خبرگزاری ایمنا، کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که وظایف متعدد از جمله تنظیم متابولیسم، ذخیره انرژی و تصفیه سموم را انجام میدهد، برای تشخیص مشکلات مربوط به این عضو مهم، پزشکان به بررسی دقیق شرح حال بیمار، معاینات بالینی، آزمایشهای خون و تصویربرداریهای مرتبط میپردازند و این مراحل در کنار یکدیگر تصویر جامعی از وضعیت بیمار ارائه میدهند و هیچیک از موارد بیان شده برای انتخاب شیوه درمان به تنهایی کافی نیست.
افزایش سطح آنزیمهای کبدی یکی از موارد شایع در آزمایشهای پزشکی است که این وضعیت میتواند به دلایل مختلفی از جمله بیماریهای ویروسی ساده مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا ایجاد شود، این شرایط به طور معمول گذرا است و پس از بهبود شرایط عمومی بدن، به حالت عادی بازمیگردد، از همین رو بیماران نباید نگرانی بیش از حد نسبت به این وضعیت داشته باشند.
کبد چرب یکی از مشکلات مهم مرتبط با سبک زندگی است که به مصرف غذاهای پرکالری و فراوری شده و کاهش فعالیت بدنی مرتبط و باعث تجمع چربی در سلولهای کبدی میشود و میتواند عملکرد این عضو حیاتی را مختل کند و در جوامعی که شیوه زندگی ناسالم بیشتر رایج است، این مشکل بیشتر دیده میشود.
کبد چرب به تنهایی یک بیماری محسوب نمیشود، بلکه نشانهای از سندروم متابولیک و مشکلات مرتبط با متابولیسم بدن است، این سندروم شامل مجموعهای از عوامل خطر مانند چاقی، افزایش قند خون و مقاومت به انسولین است و در صورتی که این عوامل به درستی مدیریت نشود، میتواند به بیماریهای جدیتری مانند دیابت نوع دو منجر شود.
دلیل افزایش آنزیمهای کبدی چیست؟
محمد جعفری، فوق تخصص گوارش و کبد بالغین و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه بیمار بر اساس شرح حال، معاینه و آزمایشات و تصویربرداریهای لازم تحت درمان قرار میگیرد، اظهار کرد: در واقع تنها با دیدن برگه آزمایش و بررسی نتایج مشخص شده، درمان برای بیمار در نظر گرفته نمیشود و سایر عوامل مانند شرح حال و معاینه نیز باید مد نظر قرار داشته باشد.
وی با بیان اینکه آنزیمهای کبد میتواند در پی علل مختلفی افزایش یابد، افزود: بسیاری از دلایلی که میتواند منجر به افزایش آنزیمهای کبدی شود، نگران کننده نیست و بیماران نباید نگران این شرایط باشند و ابتلاء به سرماخوردگی ساده یا آنفلوانزا یا حتی کرونا، میتواند منجر به بالا رفتن آنزیمهای کبدی شود.
فوق تخصص گوارش و کبد بالغین و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه کبد عضوی زنده در بدن است و به واسطه مشکلات کلی در بدن، ممکن است میزان آنزیمهای کبدی بالا رود، تصریح کرد: نوعی از آزمایشهای کبدی مربوط به فعالیتهای بیوشیمی سلولهای کبد است، این سلولها در حال فعالیت هستند و آزمایش مربوط به عملکرد بیوشیمی سلولهای کبدی، نمیتواند بیانگر عملکرد واقعی کبد باشد.
۲۰ تا ۳۰ درصد افراد به درجههایی از کبد چرب مبتلا هستند
جعفری با بیان اینکه در کنار این موضوع، بعضی از آنزیمهای کبدی عملکرد واقعی کبد را نشان میدهد ادامه داد: کبد چرب، مشکلی است که در سراسر جهان شایع است و به دلیلی سبک زندگی و تغییر رژیم غذایی بروز میکند، بشر به تدریج به سمت غذاهای پرکالری و فراوری شده رفته است و حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از افراد ممکن است به درجههایی از کبد چرب مبتلا باشند.
وی با بیان اینکه کبد چرب به تنهایی یک بیماری نیست، گفت: در واقع کبد چرب نشانهای از بیماریها و سندروم متابولیک است، زمانی در علم پزشکی از کلمه سندروم استفاده میشود که چند عامل در کنار یکدیگر وجود داشته باشد و منجر به ایجاد مشکلات و بیماریهایی شود.
فوق تخصص گوارش و کبد بالغین و عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه اصلیترین موضوع حائز اهمیت در کبد چرب، سندروم متابولیک است، اضافه کرد: تمام افراد درگیر چاقی، به سمت تجربه سندروم متابولیک پیش میروند و در سندروم متابولیک، به تدریج قند خون کنترل شده از محدوده مناسب خارج میشود و دیابت نیز در کنار چاقی قرار میگیرد.
در این میان، چاقی به عنوان یکی از عوامل کلیدی در شکلگیری سندروم متابولیک، اثرات متعددی بر عملکردهای متابولیکی بدن دارد، تجمع چربی در بدن باعث افزایش مقاومت به انسولین میشود و کنترل قند خون را دشوار میکند و این وضعیت فرد را در معرض خطر ابتلاء به دیابت و سایر مشکلات قرار میدهد.
پیشگیری و کنترل مشکلات کبدی نیازمند تغییرات اساسی در سبک زندگی است و اصلاح رژیم غذایی با کاهش مصرف مواد فراوریشده شده و پرکالری و افزایش مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند اثرات قابل توجهی بر سلامت کبد داشته باشد و انجام فعالیتهای بدنی منظم و حفظ وزن مناسب از دیگر راهکارهای مؤثر در این زمینه است.
آگاهی از نقش کبد در سلامت عمومی و اهمیت سبک زندگی سالم برای پیشگیری از این مشکلات بسیار ضروری است و افراد با رعایت اصول بهداشت فردی و مدیریت وزن میتوانند خطر ابتلاء به بیماریهای کبدی و سندروم متابولیک را به طور قابل توجهی کاهش دهند و این اقدامها نهتنها سلامت کبد، بلکه سلامت کلی بدن را تضمین میکند.
ثبت دیدگاه