شهریار نیوز:
به گزارش خبرگزاری ایمنا، تیم پژوهشی دانشگاه کالیفرنیا – سانفرانسیسکو موفق به دستیابی به پیشرفتی چشمگیر در فناوری توانبخشی شدند. در این مطالعه، فردی که سالها پس از سکته فلج شده و قادر به حرکت یا صحبت نبود، با استفاده از دستگاه رابط مغز-کامپیوتر (BCI) توانست تنها با تفکر، حرکات بازوی رباتیک را هدایت کند، این دستگاه سیگنالهای مغزی را از طریق حسگرهای کوچک کاشته شده بر سطح مغز دریافت و به کامپیوتر منتقل میکند؛ به طوری که فرد با تصور انجام حرکات، قادر به گرفتن، جابجایی و رهاسازی اشیا شد.
از ویژگیهای برجسته این فناوری، کارکرد بدون نیاز به تنظیم مجدد به مدت هفت ماه متوالی است؛ در حالی که پیش از این، دستگاههای مشابه تنها برای یک یا دو روز عملکرد مطلوب داشتند. این موفقیت به کمک مدل هوش مصنوعی حاصل شده است که قادر به تطبیق با تغییرات جزئی در الگوهای مغزی فرد در طول زمان است.
کارونش گانگولی، استاد علوم اعصاب و عضو مؤسسه علوم عصبی UCSF، اظهار داشت: ترکیب فرایند یادگیری بین انسان و هوش مصنوعی گامی مهم در جهت دستیابی به عملکردی نزدیک به واقعی است.
در این مطالعه، شرکتکننده با داشتن حسگرهایی در سطح مغز که فعالیتهای مربوط به تصورات حرکتی را ضبط میکردند، ابتدا مجبور شد تا در محیط مجازی تمرین کند. پس از چند جلسه تمرین با بازوی رباتیک مجازی، مهارتهای او به دنیای واقعی منتقل شد، او توانست اشیا همچون بلوکها را برداشته، چرخانده و به مکانهای مختلف منتقل کند و حتی موفق به باز کردن کابینه، گرفتن فنجان و نگه داشتن آن در کنار آبساز شد.
محققان دریافتند که الگوهای مغزی فرد هر روز تغییرات اندکی دارند، اما با استفاده از هوش مصنوعی قادر بودند تا این تغییرات را شناسایی و جبران کنند، تنها با یک تنظیم کوچک به مدت ۱۵ دقیقه، فرد همچنان پس از ماهها کنترل دقیق بازوی رباتیک را حفظ کرده است. به گفته گانگولی، در آینده قصد دارند مدلهای هوش مصنوعی را برای بهبود سرعت و روانی حرکات رباتیک بهینه کنند و آزمایشهایی در محیط خانگی انجام دهند.
این پیشرفت میتواند برای افرادی که به دلیل فلج یا سایر مشکلات حرکتی نمیتوانند به طور مستقل غذا بخورند یا آب بنوشند، تغییرات چشمگیری به همراه داشته باشد، دانشمندان امیدوارند که فناوری BCI به زودی به یک ابزار اساسی در توانبخشی افراد معلول تبدیل شود و کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشد.
ثبت دیدگاه