شهریار نیوز:
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رضا پیکرآرا داور بینالمللی شمشیربازی کشورمان از سال ۲۰۰۸ به صورت حرفهای وارد عرصه داوری شد، وی تلاش زیادی برای حضور در المپیک توکیو کرد، اما با اینکه شانس بالایی داشت، به قدرت لابی یک داور اسپانیایی باخت.
وی پس از المپیک ۲۰۲۰ توکیو تمرکز خود را بر انجام بهترین داوریها برای حضور در المپیک ۲۰۲۴ پاریس گذاشت. در تمام مسابقاتی که پس از توکیو بود و شرکت کرد، با توجه به عملکرد خوبی که ارائه داد موفق به کسب امتیازات بالایی شد و در ردههای بالای انتخابی المپیک ۲۰۲۴ پاریس قرار گرفت.
وی با عملکرد فوقالعاده در رشته خود توانست رئیس کمیسیون داوران فدراسیون شمشیربازی شود و جزو داوران بینالمللی و قدرتمند آسیا قرار گیرد.
رضا پیکرآرا بهعنوان بهترین داور قاره کهن در فاصله زمانی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ میلادی انتخاب شد.
رئیس کمیسیون داوران فدراسیون شمشیربازی، داور مسابقات جام جهانی شمشیربازی اسلحه سابر در پادووای ایتالیا بود که در رقابتهای انفرادی مردان، مسابقه فینال بین ایتالیا و قزاقستان را قضاوت کرد که این رویداد با قهرمانی گالو از ایتالیا به پایان رسید.
پیکرآرا در این رقابتها رویدادهای سختی را با حضور ورزشکاران نامدار المپیکی و جهانی قضاوت کرد که با عملکرد خوبی که به نمایش گذاشت برای قضاوت رقابت فینال از سوی کمیته برگزاری انتخاب شد، پس از آن نیز، در مسابقاتی نظیر قهرمانی آسیا ووشی چین، جام جهانی سابر تهران وقهرمانی جهان جوانان و نوجوانان پولوودیوی بلغارستان قضاوت خوبی داشت و مسیر خود را بهسوی قضاوت در المپیک هموار کرد.
رئیس کمیته داوران کشورمان تلاشهای بسیاری در راستای پویایی این رشته در کشورمان در هر دو بخش داوری و بازیکنی انجام داده است. در همین رابطه گفتوگویی با رضا پیکرآرا، داور بینالمللی و صاحب نام کشورمان داشتهایم که بخش دوم آن را در ادامه میخوانید:
بخش نخست گفتوگو: روایت داور بینالمللی شمشیربازی از مسیر المپیک پاریس تا لسآنجلس
ایمنا: با توجه به شناختی که از ورزش ایران دارید، در المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس چند داور در رشتههای مختلف از ایران راهی این رقابتها میشوند؟
پیکرآرا: از اکنون نمیتوان تعداد دقیقی مشخص کرد، باید دید عملکرد داوران چگونه است، امیدوارم داورانمان بتوانند در مسابقات مختلف در بهترین سطح قضاوت کنند و جایگاه لازم را کسب کنند.
شک ندارم که کشورمان استعدادهای خوبی را در بخش داوری در همه رشتههای ورزشی بهویژه نسبت به کشورهای عربی و کشورهای حاشیه خلیجفارس دارد، اما لابی این کشورها بسیار قویتر است. فکر میکنم چیزی که فدراسیونهای ما نیاز دارد حمایت بسیار زیاد از اعضای فنی در مجامع بینالمللی ورزشی برای کسب جایگاههای بالا در سطح ورزش بینالمللی است، اگر داوران بتوانند سطح فنی خود را بالا نگه دارند و حمایتهای لازم از سوی فدراسیونها انجام شود، تعداد داوران بیشتری نسبت به المپیکهای گذشته در المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس حضور خواهند داشت.
ایمنا: تفاوت داوری در ایران و کشورهای دیگر از نظر شما در چیست؟
پیکرآرا: عملکرد هر داوری در کشور خودش با توجه به فرهنگ و شناختی که از ورزشکاران دارد، نسبت به قضاوت در میادین بینالمللی که در کشور دیگری برگزار میشود، متفاوت است، اما کشورهایی داریم که از نظر فنی در شمشیربازی از ایران پایینتر هستند و در نتیجه نسبت به ایران داوران شناختهشده کمتری دارند.
برخی کشورها همچون فرانسه، ایتالیا، روسیه و آمریکا از لحاظ فنی از ایران بالاتر هستند که در هر اسلحه متفاوت است، ممکن است کشوری همچون ایران ما طی چند سال اخیر در رشته سابر عملکرد بهتری داشته باشد، بنابراین داوران این رشته در کشورمان داوران شناختهشده و قویتری در سطح جهان هستند، کشوری همچون استونی در اسلحه اپه قویتر است و داوران اپه شناختهشده قویتری دارد. این تفاوتها از نظر من بستگی به سطح فنی آن کشورها دارد، هرچه سطح فنی کشورها بالاتر باشد، سطح داوری بالاتری نیز دارند.
ایمنا: رشته شمشیربازی یک رشته سختافزارمحور است که بیشتر تجهیزات این رشته نیاز به واردات از سمت کشورهای دیگر را دارد. شرایط تأمین تجهیزات رشته شمشیربازی چگونه است؟ کمبود تجهیزات در تمرینات ورزشکاران تا چه میزان میتواند تأثیرگذار باشد؟
پیکرآرا: نسبت به سالهای گذشته شرایط تا حدودی بهتر است، سالهای گذشته فروش تجهیزات در انحصار برخی کشورها همچون آمریکا و آلمان بود، اما طی سالهای اخیر کشورهای بسیار زیادی همچون اوکراین، چین و هنگکنگ وسایل شمشیربازی را با کیفیتهای قابل قبولی تولید میکنند که قیمت آنها ارزانتر است، اما همواره تجهیزات شمشیربازی جزو تجهیزات گرانقیمت در میان رشتههای مختلف ورزشی است، در کشور ما با توجه به سطح درآمد هر فرد و ارزهای خارجی میتوان گفت تأمین این تجهیزات پرهزینه است.
تأمین تجهیزات بسیار تأثیرگذار است، چرا که زمانی که یک ورزشکار نتواند تجهیزات مناسب برای مسابقات در اختیار داشته باشد، نباید انتظار نتیجه از وی را داشت؛ زمانی که ورزشکار نتواند روی پیست استاندارد تمرین کند یا با دستگاه ثبت ضربه استاندارد تمرین را انجام دهد و بدون امکانات تمرین کند، نمیتواند نتیجه دلخواه را کسب کند.
موضوع تجهیزات بسیار بااهمیت و مهم است و کمبود تجهیزات موجب میشود ورزشکاران نتوانند خود را به سطح رقبا برسانند و باید فکری برای تأمین وسایل در کشورمان شود تا این مشکل در آینده کمتر شود.
ایمنا: تیم ملی سابر کشورمان در مسابقات المپیک ۲۰۲۴ پاریس ناکام ماند و نتوانست مدالی کسب کند، اما شناخت نسبت به این رشته پس از المپیک بسیار بیشتر شد. سطح شمشیربازی ایران و استقبال از این رشته پس از المپیک ۲۰۲۴ پاریس چگونه بود؟
پیکرآرا: یکی از قدرتهای آسیا هستیم و در جهان نیز جایگاه خوبی داریم، از سالهای گذشته و از المپیک لندن که نماینده در رقابتهای المپیک داشتیم تا المپیک ۲۰۲۴ پاریس، دیدگاه مردم به رشته شمشیربازی عوض شده است و با این ورزش آشنا شدهاند، مدتی طولانی این رشته در کنار رشته بوکس تعطیل شده بود، ما در سالهای پیش از انقلاب در سطح آسیا مدالهای رنگین متعددی کسب و جایگاه نخست را از آن خود کرده بودیم، پس از مدتی وقفه که این رشته داشت با شروع دوباره استقبال زیادی از این رشته شد.
سالهایی که المپیک برگزار میشود و ما میتوانیم در این رشته نماینده در المپیک داشته باشیم، با توجه به دیده شدن بیشتر استقبال بسیار زیادی را شاهد هستیم، در همه المپیکها این استقبال وجود داشته است، همواره با تبلیغی که از سوی رسانهها میشود، جذب بیشتری را در این رشته داریم، بهویژه اینکه ما طی چند سال اخیر در اسلحه سابر جزو قدرتهای برتر بودهایم و جایگاه خوبی در جهان داشتهایم که موجب شده است تا در این اسلحه نسبت به دو اسلحه دیگر، جذب بیشتری داشته باشیم.
امیدوارم این اتفاق برای دو اسلحه دیگر نیز رخ دهد، چرا که ما در مسابقات آسیایی دوحه در اسلحه اپه میتوانستیم مدال کسب کنیم، آن زمان نیز ما جذب بسیار خوبی داشتیم، در نتیجه هر زمان که مسابقات بینالمللی برگزار میشود و نمایش داده میشود، جذب و استقبال از آن رشته تأثیرگذار است.
ایمنا: در المپیک ۲۰۲۴ پاریس بسیار نزدیک و با ناداوری سکو را از دست دادیم؛ به نظر شما چه ملزوماتی برای رسیدن به سکوی قهرمانی در المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس نیاز است؟
پیکرآرا: این موضوع گسترده است و با چند دقیقه صحبت نمیتوان آن را بررسی کرد؛ چند عامل بسیار مهم میتواند در این زمینه نقش داشته باشد، ابتدا باید وسایل و تجهیزات بهروز شمشیربازی را برای ورزشکارانمان محیا کنیم، چرا که این ورزش خاص است و شما نمیتوانید با یک وسیله غیراستاندارد تمرین کنید و سپس انتظار عملکرد فوقالعاده در میادین بینالمللی داشته باشید.
از ورزشکاری که از تجهیزات مناسب برخوردار نباشد، نمیتوان انتظار کسب مقام مقابل حریفی داشت که چنین امکاناتی را دارد. مربیان ما باید بهروز و با دانش باشند، در دورهها رقابتهای بینالمللی شرکت کنند و از اتفاقات روز رشته ورزشی خود آگاه باشند.
زمانی که کشوری همچون ایتالیا علاوهبر حضور ورزشکاران خود در میادین، در کمیسیون داوری، فنی و پزشکی نماینده دارد، به واسطه این جایگاه حق کمتری از آن خورده میشود. وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک همواره از ورزشکاران انتظار بهترین عملکرد را دارند و بر مربیان فشار میآورند، اما ما باید پشت صحنه جایگاه خوبی داشته باشیم که آنها نیز از منافع ما دفاع کنند.
در المپیک ۲۰۲۴ پاریس اگر جایگاههای بهتری در کمیسیون داوران، کمیسیون فنی و کمیسیون پزشکی داشته باشیم، کشورهای دیگر بهراحتی نمیتوانستند حق ما را در مسابقات المپیک و قهرمانی جهان ضایع کنند، وجود چنین افرادی برای ما نیاز است، یکی از ملزومات قهرمانی در المپیک در کنار سطح فنی ورزشکاران و مربیان، حضور افراد مختلف از کشور ما در کمیسیونهای مختلف است.
رقابت بسیار نزدیکی در المپیک داشتیم، داوری با ما مهربان نبود، اما در بخش فنی نیز ما نتوانستیم از تجربه خود بهخوبی استفاده کنیم؛ در رقابت با مجارستان یک بازیکن جوان تعویض و وارد بازی شد، وی ضربات زیادی به بازیکن ما زد و از نظر من بازیکنان ما تمرکزشان را در آن موقعیت از دست دادند و مربیان نیز نتوانستند کمک کنند، پس از این مسابقه ما همچنان شانس قهرمانی را مقابل فرانسه داشتیم، چرا که تنها میزبان بود و در سطح فنی در آن زمان از ما پایینتر بود، من در جریان بودم که تیم فرانسه بهشدت از رویارویی با ایران واهمه داشت، با اینکه میزبان بود، اما شانسی نداشت و نبود تمرکز بازیکنان ما در این مسابقه بهدلیل باخت مقابل مجارستان و دیگر اتفاقات داوری که علیه تیم ما بود منجر به از دست دادن مدال برنز هم شد.
در برخی موارد باید ما این تجربه را به دست آوریم که اگر زمانی شانس رفتن به فینال را از دست دهیم، همچنان میتوانیم برای مدال برنز ادامه دهیم که این اتفاق رخ نداد و تجربهای بود که بازیکنان و کادر فنی از قبل داشتند و باید کارشناسی شود که چرا چنین اتفاقی افتاده است که این نیز یکی دیگر از ملزوماتی است که باید روی آن کار کنیم تا بتوانیم در المپیکهای آینده کسب مدال داشته باشیم.
ایمنا: کمبودها و نقاط ضعف رشته شمشیربازی از نظر شما چیست؟
پیکرآرا: سالنهای ورزشی برای این رشته با توجه به وجود علایق زیاد نسبت به آن کم است، در سطح شهرها بهویژه شهرهای بزرگ سالنهای کمی داریم، با توجه به وسعت شهرهای تهران، اصفهان، شیراز و مشهد، داشتن یک سالن ورزشی کافی نیست، در تهران حتی یک سالن ورزشی هم کامل نیست و باید بر اساس مسافت، جمعیت و ترافیک در چند نقطه شهر سالن ورزشی داشته باشیم.
کمبود تجهیزات بهویژه تجهیزات استاندارد در این رشته وجود دارد. بهروز نبودن دانش نیز جزو مشکلات ماست، باید مربیانی زیادی داشته باشیم که با نبود یا استعفای یک مربی به مشکل نخوریم. باید بتوانیم کرسیهای بسیار زیادی را در کمیتهها، کمیسیونهای فدراسیون جهانی و قاره آسیا از آن خود کنیمتا همه نقاط ضعف به نقاط قوت تبدیل شود.
ایمنا: آینده رشته شمشیربازی در ایران چطور خواهد بود؟
پیکرآرا: بستگی به عملکرد ما دارد و اینکه چگونه موانعی که وجود دارد را رفع کنیم، موانع ممکن است نسبت به قبل بیشتر شود، همچون تورمی که در ارز وجود دارد. اینها مشکلاتی است که موجب میشود ورزشکاران ما نتوانند به استانداردها دست پیدا کنند و در مسابقات شرکت کنند؛ مربیان ما نیز نمیتوانند به اندازه مورد نیاز در سطوح بینالمللی شرکت کنند، باید شرایط را در آینده بررسی کنیم، اگر بتوانیم بر چنین مشکلاتی غلبه کنیم و بتوانیم نقاط ضعف خودمان را به نقاط قوت تبدیل کنیم، با توجه به وجود استعدادهای فوقالعاده در این رشته، آینده بسیار درخشانی خواهیم داشت و افتخارات بیشتری کسب خواهیم کرد.
اگر نتوانیم این روند را خوب پیش ببریم و درجا بزنیم، مشکلات بزرگتر میشود و آنچه تاکنون به دست آوردهایم را از دست خواهیم داد که امیدوارم چنین اتفاقی برای این رشته ورزشی در کشورمان رخ ندهد و شاهد افتخارات بسیاری در سطوح مختلف شمشیربازی باشیم.
گفتوگو از: مهسا زینالعابدینی، خبرنگار ایمنا
ثبت دیدگاه