شهریار نیوز:
به گزارش خبرگزاری ایمنا، توجه به آمار زلزلهها و بزرگی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه این اطلاعات میتواند به کاهش خطرات و آسیبهای ناشی از زلزله کمک کند، در واقع دادههای آماری درباره تعداد و شدت زلزلهها میتواند به شناسایی مناطق زلزلهخیز کمک و برنامهریزی برای مقاومسازی زیرساختها و ساختمانها را تسهیل کند، این اطلاعات همچنین میتواند در تعیین اولویتهای برای سرمایهگذاری برای اقدامات پیشگیری و مدیریت بحران کمک کننده باشد.
بزرگی زلزلهها که با مقیاس ریشتر اندازهگیری میشود، نشاندهنده میزان انرژی آزاد شده در زمان وقوع زلزله است و آگاهی از بزرگی زلزلهها این امکان را میدهد که آسیبهای احتمالی به ساختمانها، زیرساختها و سلامت افراد پیشبینی شود، این پیشبینیها میتواند به ارتقای سطح آمادهسازی و افزایش آگاهی عمومی در رویارویی با زلزلهها منجر شود.
آمار زلزلهها نیز میتواند به بهبود تکنیکها و روشهای پیشبینی زلزلهها کمک کند، با تحلیل دقیق دادههای گذشته، دانشمندان میتوانند الگوها و روندهای وقوع زلزلهها را شناسایی کنند و روشهای پیشبینی دقیقتری را توسعه دهند، این پیشرفتها میتواند به کاهش زمان واکنش و افزایش دقت هشدارها منجر شود و در نهایت منجر به حفظ سلامت افراد شود و خسارات مالی را کاهش دهد.
توجه به آمار زلزلهها و بزرگی آنها میتواند به افزایش همکاری بینالمللی در زمینه مدیریت بحران و تبادل اطلاعات منجر شود، کشورهای مختلف میتوانند از تجربیات و دانش یکدیگر بهرهبرداری کنند و استراتژیهای موفقیتآمیز را به اشتراک بگذارند تا این همکاری به ایجاد یک شبکه جهانی برای مقابله با زلزلهها و کاهش اثرات مخرب آنها کمک کند.
فریبرز ناطقالهی، زلزلهشناس و عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به زلزلههای رخ داده در کشور طی هفته گذشته اظهار کرد: در طول یک هفته و از تاریخ بیستوسوم تا بیستونهم اسفند فروردین، ۱۰۳ زلزله با محدودههای بزرگی متفاوت در کشور رخ داده است که براساس این آمار، منطقه شهمیرزاد در استان سمنان با رخداد پنج زمینلرزه، لرزهخیزترین منطقه کشور بوده است.
وی با بیان اینکه در مدت زمانی مذکور در مناطق مرزی کشور یک زمینلرزه رخ داده و به ثبت رسیده است، افزود: بیشترین تعداد رخداد زمینلرزه در این بازه زمانی مربوط به استان کرمان با ۱۸ زمینلرزه است و پس از آن استانهای خراسان رضوی و یزد با رخداد ۱۳ و ۱۱ زمینلرزه رکورددار تعداد زلزلههای رخ داده در سطح کشور است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه در تاریخ سیزدهم اسفند، زلزله شاخص این هفته با بزرگی ۳.۸ ریشتر، ساعت ۱۰:۵۶:۰۵ در نودج استان کرمان به ثبت رسیده است، تصریح کرد: نمودار فراوانی زمینلرزههای کشور نشان میدهد بیشترین زلزلههای رخ داده در این بازه زمانی با بزرگی کمتر از سه ریشتر بوده است.
ناطقالهی با اشاره به اینکه محدوده بزرگی زلزلههای رخ داده به چهار گروه کوچکتر از سه ریشتر، با بزرگی سه تا چهار ریشتر، با بزرگی چهار تا پنج ریشتر و با بزرگی پنج تا شش ریشتر تقسیمبندی میشود، ادامه داد: ۸۹ زمینلرزه در محدوده بزرگی کوچکتر از سه ریشتر، ۱۴ زمینلرزه با محدوده بزرگی سه تا چهار ریشتر در این بازه زمانی رخ داده است.
وی گفت: بر اساس اطلاعاتی که به ثبت رسیده است، در استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل، البرز، ایلام، تهران، چهارمحال و بختیاری، زنجان، قم، قزوین، کردستان، کرمانشاه، گیلان، مرکزی و همدان، هیچ زمینلرزهای از تاریخ بیستوسوم تا بیستونهم بهمن به ثبت نرسیده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله اضافه کرد: چهار زمینلرزه در آذربایجان غربی، هفت زمینلرزه در اصفهان، یک زمینلرزه در بوشهر، ۱۳ زمینلرزه در خراسان رضوی، سه زمینلرزه در خراسان شمالی، هشت زمینلرزه در خراسان جنوبی و دو زمینلرزه در خوزستان رخ داده است.
ناطقالهی افزود: بر همین اساس در هفته مذکور شاهد رخداد هشت زمینلرزه در سمنان، چهار زمینلرزه در سیستان و بلوچستان، سه زمینلرزه در فارس، ۱۸ زمینلرزه در کرمان، سه زمینلرزه در کهگیلویه و بویراحمد، چهار زمینلرزه در گلستان، یک زمینلرزه در لرستان، پنج زمینلرزه در مازندران، هفت زمینلرزه در هرمزگان، و ۱۱ زمینلرزه در یزد، بودهایم.
جزئیات زمینلرزههای رخ داده در هفته پیش از هفته مذکور به شرح زیر است:
شنبه ۱۶ فروردین
در هجدهم استان کرمان زلزله ۲.۹، بندر لنگه استان هرمزگان سه زلزله به بزرگی ۲.۸، تازه آباد استان کرمانشاه زلزله ۲.۶، خشت استان فارس زلزله ۲.۷ ریشتری رخ داد.
اهرم استان بوشهر با زمینلرزهای به بزرگی ۳.۸ ریشتر در عمق ۱۵ کیلومتری لرزید و مرکز آن در دو کیلومتری اهرم، ۱۷ کیلومتری کلمه و ۲۶ کیلومتری دلوار این استان بوده است.
نطنز استان اصفهان زلزلهای به بزرگی ۳.۵ ریشتر در عمق ۹ کیلومتری را تجربه کرد و مرکز این رخداد لرزهای در چهار کیلومتری نطنز، ۱۸ کیلومتری بادرود و ۲۷ کیلومتری مهاباد این استان بوده است.
یکشنبه ۱۷ فروردین
بلداجی استان چهارمحال و بختیاری با زلزلهای به بزرگی ۴.۳ ریشتر در عمق ۹ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۹ کیلومتری بلداجی، ۱۳ کیلومتری گندمان و ۲۰ کیلومتری گهرو این استان بوده است.
پارسیان استان هرمزگان زمینلرزهای به بزرگی ۴.۱ ریشتر در عمق ۹ کیلومتری را تجربه کرد و کانون آن در ۱۰ کیلومتری پارسیان استان هرمزگان و ۱۱ کیلومتری لامرد و۲۰ کیلومتری وراوی استان فارس گزارش شد.
در طبس استان خراسان جنوبی زلزلهای به بزرگی ۳.۱ ریشتر در عمق شش کیلومتری رخ داد و مرکز آن در ۳۰ کیلومتری طبس، ۴۷ کیلومتری ارسک و ۴۸ کیلومتری بشرویه این استان بوده است.
در کندر استان خراسان رضوی زلزله ۲.۹، گیلانغرب استان کرمانشاه زلزله ۲.۹ ریشتری به ثبت رسید.
دوشنبه ۱۸ فروردین
در داریان استان فارس زلزله ۲.۹، شهداد استان کرمان زلزله ۲.۸ ریشتری به ثبت رسید.
سراب باغ استان ایلام زلزلهای به بزرگی ۳.۴ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری را تجربه کرد و مرکز این رخداد لرزهای در ۱۶ کیلومتری سراب باغ و ۲۲ کیلومتری مورموری استان ایلام و ۲۷ کیلومتری پلدختر استان لرستان بوده است.
دوزه استان فارس با زلزلهای به بزرگی ۳.۳ ریشتر در عمق هشت کیلومتری لرزید و رومرکز آن در ۱۳ کیلومتری دوزه ،۱۴ کیلومتری قیر و ۲۹ کیلومتری افزر این استان گزارش شد.
سهشنبه ۱۹ فروردین
در فسا استان فارس زلزله ۲.۹، خورموج استان بوشهر زلزله ۲.۶ ریشتری به ثبت رسید.
چهارشنبه ۲۰ فروردین
داریان استان فارس با زلزلهای به بزرگی ۳.۶ ریشتر در عمق ۹ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۱۸ کیلومتری داریان، ۳۰ کیلومتری کوهنجان و ۳۰ کیلومتری کوار این استان گزارش شد و زلزله ۲.۸ ریشتری از دیگر رخدادهای لرزهای این منطقه است.
بلوک استان کرمان با زمینلرزهای به بزرگی ۳.۵ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۴ کیلومتری بلوک، ۳۷ کیلومتری فاریاب و۴۷ کیلومتری عنبرآباد این استان به ثبت رسید.
پنجشنبه ۲۱ فروردین
در شهمیرزاد استان سمنان زلزلهای به بزرگی ۳.۹ ریشتر در عمق هشت کیلومتری رخ داد و مرکز آن در ۲۰ کیلومتری شهمیرزاد ،۲۷ کیلومتری مهدی شهر استان سمنان و ۲۶ کیلومتری پل سفید استان مازندران بوده است.
در چرام استان کهگیلویه و بویراحمد زلزله ۲.۶ ریشتری به ثبت رسید.
جمعه ۲۲ فروردین
در فاروج استان خراسان شمالی زلزله ۲.۷ و ۲.۹ و ۲.۵ ریشتری، شول آباد استان لرستان زلزله ۲.۶ ریشتری رخ داد.
ثبت دیدگاه