به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ونزوئلا یکی از کشورهایی است که اقتصاد آن به داشتن ابرتورمهای نجومی در دنیا مشهور است، اما در دو سال گذشته تغییر سیاستهای اقتصادی دولت مادورو و پایان کرونا از جمله دلایل افت قابل توجه تورم در این کشور بوده است.
در حالی که در ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ تورم ماهانه ونزوئلا عدد بیش از ۷۷ درصد را ثبت کرده بود، اما این رقم در ماه مارس سال ۲۰۲۲ به ۱٫۴ درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین تورم نقطه به نقطه نیز در یک سال اخیر بیش از ۲۳۰۰ واحد درصد افت داشته است.
تصویر ۱ روند نزولی تورم نقطه به نقطه ونزوئلا از سال ۲۰۲۱ را نشان میدهد.
تصویر ۱
این کاهش تورم در حالی رقم خورد که طبق اظهارات رئیسجمهور ونزوئلا رشد اقتصادی این کشور پس از ۸ سال مثبت شده است. نیکولاس مادورو طی سخنانی در کنگره این کشور گفت: در سه ماهه سوم سال گذشته میلادی اقتصاد ونزوئلا ۷٫۶ درصد رشد را تجربه کرده و در طول سال ۲۰۲۱ احتمالا بیش از ۴ درصد رشد داشته است.
براساس گزارش بانک مرکزی ونزوئلا، نرخ تورم ماهانه این کشور در ماه مه (ماه گذشته) به ۶٫۵ درصد رسیده و این دوازدهمین ماه متوالی است نرخ تورم ماهانه کمتر از ۵۰ درصد ثبت شده است.
* همکاری ایران و ونزوئلا برای افزایش تولید و صادرات نفت در سایه تحریم
کاهش تورم نقطه به نقطه ونزوئلا در حالی به روند نزولی خود ادامه میدهد که برخی رسانهها معتقدند این کاهش تحت تاثیر تغییر در سیاست خارجی ونزوئلا و مذاکرات اخیر دولت مادورو با آمریکا برای کاهش تحریم نفتی، افزایش تولید و فروش نفت این کشور رخ داده است.
این ادعا در حالی مطرح میشود که افزایش تولید نفت ونزوئلا، با روی کارآمدن دولت سیزدهم و از ۹ ماه گذشته، همزمان با امضای قرارداد صادرات میعانات گازی ایران به ونزوئلا رقم خورد، قراردادی که خبرگزاری رویترز از آن به عنوان «قرارداد بزرگ نفتی ایران و ونزوئلا» یاد کرد.
ویز رانگل، یکی از اعضای اتحادیه کارگران و عضو هیأت مدیره PDVSA درباره نقش میعانات گازی ایران در افزایش تولید ونزوئلا میگوید: میعانات گازی ایران به ونزوئلا کمک میکند تا برداشت نفت از سه تأسیسات نفتی که از جمله بزرگترین ایستگاههای استخراج نفت در این کشور هستند را بالا ببرند. نبود میعانات گازی و رقیقکننده باعث شده تا بسیاری از چاههای نفتی در این کشور غیرفعال شوند و حال ونزوئلا قصد دارد، تولید نفت خود را روزانه ۲۵۰ هزار بشکه افزایش دهد.
طبق آمار اوپک از موعد اجرای این قرارداد نفتی، تولید نفت ونزوئلا بیش از ۲۰۰ هزار بشکه افزایش یافته و به عدد ۷۱۷ هزار بشکه در روز رسیده است (تصویر ۲). اما همکاری نفتی دو کشور، تنها به تولید نفت محدود نشده بلکه در حوزه بازاریابی و فروش نفت تولید شده نیز گسترش یافته است.
تصویر ۲
تا اینجا مشخص شد که دو کشور چگونه در سایه تحریم نفتی آمریکا، با همکاری یکدیگر قادر به افزایش تولید و صادرات نفت شدند.
* آیا تغییر در سیاست خارجی موجب کاهش تورم ونزوئلا شد؟
با وقوع جنگ اوکراین و تحریم نفتی روسیه توسط غربیها، اروپا با کمبود انرژی نفت و گاز مواجه شده است. در این بین آمریکا به ناچار برای تامین انرژی اروپا یک تخفیف تحریمی برای واردات نفت ونزوئلا توسط دو شرکت انی و رسپول اعطا کرده است.
خبرگزاری بلومبرگ یکشنبه ۱۵ خردادماه گزارش داد: وزارت خارجه آمریکا در پی اعمال تحریمهای جدید علیه نفت روسیه، به دو شرکت «انی» ایتالیا و «رپسول» اسپانیا مجوز از سرگیری واردات نفت از ونزوئلا را ارائه کرده است (تصویر ۳).
تصویر ۳
همچنین طبق این گزارش، شرکت نفتی آمریکایی شورون هم برای دریافت مجوز مذاکره با ونزوئلا از دولت آمریکا در حال پیگیری است. در مجموع در ماه جاری تاکنون یک محموله نفت ونزوئلا توسط شرکت انی بارگیری شده است که طبیعتا این اقدام در ماه جاری نقشی قابل توجهی در روند نزولی تورم ونزوئلا در یک الی دو سال گذشته نداشته است.
به اعتقاد کارشناسان، روند نزولی تورم و رشد اقتصادی ونزوئلا به دلیل تغییر سیاستهای اقتصادی دولت مادورو و پایان کرونا و افزایش فروش نفت این کشور به کمک ایران بوده است.
ثبت دیدگاه